Živa biblioteka u Leskovcu

LESKOVAC

Edukacioni centar u partnerstvu sa Unijom parlamenata leskovačkih srednjoškolaca u holu Leskovačkog kulturnog centra organizovao je danas „Živu biblioteku u Leskovcu“.

Ovo je inovativna metodologija za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije. Metodologija „Žive biblioteke“ je specifična.

Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi.

Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju.

Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme.

Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije.

Sara Čogurić, predstavnik Unijom parlamenata leskovačkih srednjoškolaca, kaže da su u ovoj manifestaciji žive knjige osobe gej populacije, HIV pozitivna osoba, slepa i pripadnik romske nacionalne manjine.

„Oni će ispričati svoje životne priče i probleme i diskrimancije nakoje su nailazili zbog priopadnosti određenim grupama. Zbog toga se ovaj projekat i zove „Živa biblioteka“, jer su naše knjige, zapravo, živi ljudi. Nadamo se da će kroz njihove priče mladi shvatiti da različitost treba da spaja, a ne da razdvaja.“

Ovaj događaj se realizuje u oviru projekta „Razlitost povezuje! – Mreža učeničkih saveta/unija Srbije u borbi protiv radikalizma i nasilja mladih u zajednici“ koji sprovodi Edukacioni centar u partnerstvu sa 5 lokalnih unija/saveta srednjoškolaca iz Leskovca, Novog Pazara, Zrenjanina, Niša i Zaječara, uz finansijsku podršku Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Ovaj projekat je i deo projekta Saveta Evrope „Ne ceni knjigu po koricama – Živa biblioteka u Srbiji” na kome je koordinacionu ulogu od septembra 2014. godine preuzeo Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare