Žitelji Trupala cele noći branili selo od nabujale Nišave

NIŠ

Žitelji Trupala uspeli su protekle noći da se odbrane od poplave pošto su pored Nišave postavili bedem od 1000 džakova peska. Predsednik niške Gradske opštine Crveni krst profesor dr Miroslav Milutinović je i noćas obišao meštane ovog kao i ostalih sela sa teritorije koje pripadaju opštini, a sa njim je bila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa svojim saradnicima. Prema njegovim rečima u akciji odbrane od nadošle Nišava veliki pomoć opština je dobila od Štaba za vanredne situacije grada koji je pomogao kada se radi  o džakovima, pesku i mehanizaciji.

 Prema Milutinovićevim rečima, Nišava je pretila da poplavi i četiri sela na području opštine Crveni krst, a nabujala Južna Morava zapretila je selu Mezgraja.

                                 “Naselja koja su pored Nišava i Morave su poplavljena, počev od Medoševca , Popovca, Trupala i Donje Trnave. Najveće štete napravljene su na popljoprivrednim poljima,nastradale su neke domaće životinje, ali na sreću nismo imali problema kada se radi o ljudstvu. U selu Popovac smo na vreme evakuisali i sklonili konje iz Konjičkog kluba “Aprikord”. U Medoševcu je toliko nadošla voda da je bio problem i most. U Medoševcu je preko 200 meštana branilo selo od nabujale reke, a  postavljeno je preko 300 džakova sa peskom u bedemu”, kaže profesor dr Miroslav Milutinović.

                            Kritično je  bilo i u Popovcu jer je kolektor koji ulazi u Nišavu bio preplavljen i voda je počela da se vraća i poplavila je najbliže kuće i dvorišta.

                            Most u Trupalu preko Nišave na putu za Lalinac je zatvoren jer je put koji povezuje ove dva sela potpuno poplavljen. U Trupalu je plavljenja bilo kod pošte i sportskog igrališta.

                             “Opština je angažovala dve mašine sa kojima smo u saradnji sa meštanima napravili bedem pored korita Nišave kako bi smo zaštitili kuće meštana”, kaže Milutinović.

                            Prema njegovim rečima u selu Mezgraja je poplavljena jedna farma koja  pripada mladim preduzetnicima i tu je šteta dosta velika jer je stradala velika količina hrane za stoku.

                            Meštani Trupala su uspeli da se odbrane od nabujale Nišave koja sada više liči na jezero nego na reku,  zahvaljujući jedinstvu koje su pokazali u ovom teškom trenutku. Organizovana su dužerstva tokom cele noći, a meštani koji su noć proveli pored reke stalno su jedni druge obaveštavali na kom mestu situacija počinje da bude kritična kako bi se na vreme organizovali da spreče izlivanje vode prema kućama. Mnogi od njih kažu da ne pamte da je poslednjih desetak godina bilo nešto slično mada Nišava u prolećnim mesecima, kada se otapa sneg, zna da izađe iz svog korita.

                           Slobodan Jovanović, meštanin sela Trupala rukovodio je celom akcijom odbrane sela kada se radilo o organizovanju građana.

                           “Meštani su uspešno odradili 90 posto onogo što je bilo potrebno jer smo blagovremeno reagovali. Zahvaljujući Gradu i GO Crveni Krst na vreme smo dobili i neophodan materijal, pesak i džakove, da se odbranimo od vode.Ljudi su se odazvali u velikom broju, a da nije bilo tako  imali bi smo veliki problem i veliku materijanu štetu. Zahvaljujući  bedemu voda nije nigde prošla i nisu poplavljene kuće. Posebno mi je drago da je noćas sa nama bila i gradonačelnica Niša  Dragana Sotirovski koja je kod nas stigla oko dva sata iza ponoći.Ona i njeni saradnici su pokazali interesoavnje da nam nakon ovoga pomognu i da se ovo više ne dešava”, kaže Slobodan Jovanović.

                        On dodaje da je ovo treća veća poplava za 10 godina i da su se oni dopisima obratili svim nadležnim organima sa predlogom kako ovaj problem da se reši.

                        “Ovde je potrebno odraditi bedem sa kamenom i problem bi tako bio rešen”, kaže Jovanović.”Gradonačelnica Sotirovski nas je sada saslušala i dogovorili smo se da ona dođe i da se dogovorimo o daljim koracima. Obećala je da će kod republičkih institucija koje su zadužene za ovaj problem da interveniše kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale”, dodao je Jovanović.

                          Predsednik GO Crveni Krst kaže da je voda u jutarnjim satima počela da se povlači. Nivo Nišave se povukao za nekih pola metra.

                            “Koliko će vremena biti potrebno da se sve ovo sanira sada je teško reći jer je velika površina poljoprivrednog zemljišta i zasada pod vodom. Očekujemo da od nedelje bude lepše vreme i  nadam se da će za desetak dana voda da se povuče i vrati u rečno korito”, kaže Milutinović.

                         Dodaje da je opština Crveni Krst formirala svoju komisiju koja će popisati štetu.

                         “Zajedno sa komisijom koju će formirati grad daćemo konačno spisak onih građana koje treba obeštetiti”, kazao je Milutinović.

                            U Donjoj Trnavi bilo je ugroženo jedno domaćinstvo i iz njega je evakusiana stoka.

                            Milutinović je istakao da je od jutros stanje na rekama puno bolje i da opada nivo i Nišave i Južne Morave.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare