Žitelji Pasi Poljane dobili vodu za piće

NIŠ

      Nakon apela rukovodstva grada Niša žitelji četvrte visinske zone u Pasi Poljani dobili su vodu za piće iz gradskog vodovoda i sada mogu da odahnu. Problem sa snabdevanje vodom imali su nekoliko dana i to u vreme ekstremno visokih tempartura kada su bez vode ostajali već u ranim jutarnjim satima. Prema rečima nadležnih do nestašice je dolazilo zbog neracionalnog trošenja ove dragocene tečnosti koja se koristila za zalivanje bašta, punjenje bazana i pranja automobila.Na sastanku sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski doneta je odluka o kratkoročnom i dugoročnom rešavanju ovog problema i već prve mere su, prema rečima Darka Radosavljevića, predstavnika građana iz Pasi Poljane, urodile plodom.

      „Sastanak je održan u ponedeljak kada je putem medija gradsko rukovodstvo uputilo apel građanima koji žive u nižim visinskim zonama da racionalnije koriste vodu. Da postupe po apelu pomoglo je i to što su ih inspektori, komunalna milicija i inkasanti JKP „Naissus“ obišli i zamolili ih da ispoštuju svoje komšije u četvrtoj visinskoj zoni i racionalnije troše vodu kako naše slavine ne bi presušile. Oni su to ispoštovali i već od ponedeljka svi žitelji Pasi Poljane imaju vodu za piće, pritisak je normalizovan i više nemamo problema“, kaže Darko Radosavljević.

      On dodaje da se nada da će tako i da ostane i da pojedini građani neće više vodu iz gradskog vodovoda koristiti za zalivanje bašti, paranje automobila i punjenje bazana.

      „Praktično to znači da ako nastave sa racionalnim trošenjem vode samo za potrebe domaćinstva, neće biti potrebe za povremenim isključivanjem građana sa vodovodne mreže, koje je trebalo da počne od danas ukoliko se žitelji naselja ogluše o apel koji im je upuĆen“, dodaje Radosvljević.

     Prema njegovim rečima, a na osnovu podatka koji su dobili na sastanku sa rukovodstvom grada, potrošnja vode u vreme kada su njihove slavine ostajale suve bila je povećana za 200 litara u sekundi. Sada je to, kaže Radosvaljević, smanjeno na prethodni novo.

           Kao trajno rešenje dogovoreno je da se u budžetu za iduću godinu predvidi 200 miliona za proširenje cevovoda koji preko Delijskog visa vode do Pasi Poljane.

      „To je samo početak rešavanja jednog velikog problema, a drugi deo je  izgradnja rezervoara koji u ovom trenutku košta više od 300 miliona. Pola  milijarde je nešto što je neophodno da narednih godina  kada su u pitanju ovako ekstremne temperature problem sa vodom bude rešen“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare