Zijade Savetu bezbednosti UN: Obaveze preuzete u nedavnim sporazumima moraju biti praćene hrabrim vođstvom i akcijom

PRIŠTINA-BEOGRAD

Lideri u Beogradu i Prištini moraju da preduzmu odgovorne korake da ponovo izgrade poverenje u normalizaciji odnosa, rekla je Specijalna predstavnica generalnog sekretara Karolin Zijade u svom poslednjem obraćanju Savetu bezbednosti.

Govoreći o značajnim sporazumima koje su strane postigle, šefica UNMIK-a rekla je članicama Saveta bezbednosti, u svom najnovijem polugodišnjem izveštaju o Kosovu, da bez vidljive posvećenosti političkih lidera može doći do direktnih posledica po regionalnu stabilnost.

„Kontinuirano fokusiranje pažnje na principe i deklaracije koje su zajednički potvrđene 27. februara u Briselu, a dalje razrađene 18. marta u Ohridu, trebalo bi da bude praćeno hrabrim vođstvom.”

S obzirom na nastavak provokacija i pritužbi, SPGS Zijade je rekla da napredak u odnosima zahteva da se ponovo izgradi poverenje „ [od strane] onih koji su postali sumnjičavi prema namerama svake strane“.

Takođe je ohrabrila lidere da jasno i kontinuirano komuniciraju sa svojim biračima o pitanjima koja utiču na život, uključujući nepristrasnost pravosudnih institucija i zaštitu ljudskih prava.

„Uveravanje je neophodno kako bi se zamenila osećanja nepoverenja i neizvesnosti koju osećaju obični stanovnici sa obe strane reke Ibar. Optužujuću retoriku treba izbegavati, a strahove zameniti konkretnim razlozima za poverenje i optimizam.

Šefica UNMIK-a je konstatovala mirno sprovođenje vanrednih izbora 23. aprila. Istovremeno, rekla je da se treba pozabaviti pitanjima predstavljanja i pozvala izabrane lidere i institucije da ispune interese stanovništva.

Gledajući napred, SPGS Zijade izrazila je nadu da će očekivano usvajanje zajedničke Deklaracije o nestalim licima omogućiti nastavak pune saradnje između Prištine i Beograda kroz Radnu grupu za nestala lica.

„Ovo bi pružilo porodicama obe strane šansu za odgovore u vezi sa njihovim najmilijima.”

Ona je takođe pozvala na „dobronamerno razmatranje“ Nacrta Statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

SPGS Zijade je takođe govorila o svojim ličnim interakcijama sa predstavnicima civilnog društva i političkih institucija:

„Najčešća osećanja sa kojima se susrećem su frustracija i zabrinutost zbog neizvesne budućnosti. Međutim, podjednako vidim duh i volju da se radi na stvaranju bolje realnosti. To je nešto što cenimo dok radimo zajedno sa svim ljudima koji teže pozitivnim i opipljivim promenama.”

Osvrćući se na rad misije, SPGS Zijade je istakla da se ove godine obeležava peta godišnjica pokretanja UNMIK-ove agende za izgradnju poverenja, čiji su ciljevi promovisanje dijaloga među zajednicama, istrajnost   i poverenje.

„Izgradnja poverenja može direktno pomoći da se osvetli put ka političkoj normalizaciji. Takva podloga je neophodna kako bi politički sporazumi mogli da napreduju.  Zajedno, ovi pristupi označavaju istinski put ka održivoj, mirnijoj i na kraju prosperitetnijoj budućnosti“, rekla je ona.

SPGS Zijade završila je svoje izlaganje potvrđujući UNMIK-ovu posvećenost podršci napretku i kosovskim zajednicama.

„Učinićemo to u očekivanju da će izbori koje donose politički lideri – i ispunjavanje njihovih obaveza – dovesti do većih mogućnosti za generaciju koja zaslužuje više. (kraj) US/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare