Zidojče cajtung: Ćutanje EU učvršćuje Vučićevu mašineriju

BERLIN

Vučić je moćnik koji treba da spreči geopolitički haos na Balkanu i obezbedi ugodnu investicionu klimu. Zauzvrat sme da oglođe demokratiju tako da ostane samo fasada, ocenjuje ugledni Zidojče cajtung.

„Prema onome što vladajući u Srbiji pričaju u poslednje vreme, mogao bi se steći utisak da se zemlja nalazi u ratu ili barem da je rat pred vratima“, piše Zidojče cajtung.

Navodi se da je premijerka Ana Brnabić označila posmatračku misiju CRTA kao nekoga ko „destabilizuje“ zemlju. Predsednik Aleksandar Vučić je „masovne proteste protiv nasilja i izborne prevare“ označio kao pobunu orkestriranu iz inostranstva sa ciljem da se u Srbiji pokrene „obojena revolucija“, piše minhenski list.

„Ko je u teškim trenucima opet sačuvao zemlju od najgoreg? Ruska tajna služba koja je, kako je rekla šefica Vlade Brnabić, na vreme upozorila vlasti ‘šta se sprema u Beogradu'“, navodi Zidojče cajtung.

List podseća da je Vučić kao „najgore srbomrsce“ kudio grupu evropskih parlamentaraca „koji ne žele da dozvole da se njegov režim tek tako izvuče sa izbornom prevarom“.

„Neprijatelji stalno vrebaju zemlju, ali protiv njih se, srećom, stoji složno – takvi narativi su deo standardnog repertoara autokrata i populista“, piše u tom tekstu novinar Tobijas Cik.

„Dalo bi se pomisliti da čovek ne želi da ima nikakva posla sa tim neprijateljima – a sudeći prema zvaničnim navodima, neprijatelji su pre svega na Zapadu. Ipak, gard nije toliko visoko podignut: prema sopstvenim tvrdnjama, Vučić i dalje teži EU, a to je sasvim skladno njegovoj logici“, piše Cik i pojašnjava:

„Zemlje EU, pre svih Nemačka, spadaju u najvažnije trovinske partnere Srbije. Nemačka preduzeća finansiraju delom Vučićevu propagandnu mašineriju tako što objavljuju oglase u srpskim medijima bliskim režimu.“

Kako se navodi, Vučić je do sada mogao biti siguran da ga vodeći političari EU neće preterano kritikovati dok „guli demokratiju svoje zemlje dok ne ostane samo fasada“.

„Posebno je bivša kancelarka Angela Merkel cenila njegovu ulogu ‘stabilokrate’, kako to posprdno zovu kritičari. On je moćnik koji treba da spreči veći geopolitički haos na Balkanu, da obezbedi stranim partnerima ugodnu investicionu klimu, a za uzvrat mu se toleriše stvaranje jednog tek ‘delimično slobodnog’ političkog sistema“, navodi list.

U tekstu Cik ocenjuje da se Evropska komisija i američka Vlada i dalje „uzdržano“ odnose prema „dokumentovanim izbornim manipulacijama“ kao i da su sredstva pritiska ograničena.

„Vučićeva vladajuća SNS danas ubraja više od svakog desetog građanina zemlje u članstvo. Tokom godina je narasla u moćni klijentelistički aparat koji deli radna mesta u javnom sektoru i državni budžet usmerava u žrvanj kampanje i propagande“, ocenjuje list.

„Takav sistem se ne može promeniti preko noći. Mnogo toga ukazuje da će njegova (Vučićeva) stabilokratija još dugo opstajati. Cenu plaćaju one Srpkinje i Srbi koji neumorno, u hiljadama, izlaze na ulice tražeći pravu demokratiju – iako je tokom godina žestoko izbledela njihova nada u podršku EU.“

priredio N. Rujević

Izvor: Dojče Vele

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare