Žene za mir : Stop nasilju nad ženama

LESKOVAC

Organizacija „Žene za mir“ organizovala je ulični performans „Jake žene“ čiji je cilj podizanje svesti i širenje poziva na akciju za okončanje svih oblika muškog nasilja nad ženama i devojčicama, kao i potreba da se skrene pažnja na trenutnu situaciju u vezi sa nasiljem nad ženama i devojčicama širom Srbije. U ime ove organizacije Ljiljana Nešić podseća da Dan aktivizma protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, Srbija dočekuje sa crnim bilansom: 24 žene i jedno dete, koje su ubili najčešće sadašnji i bivši muževi i partneri, kao i jedan otac i jedan rođak.

„Zakoni su dobri, kazne nisu blage, ali su u većini slučajeva, ponovo su zakazale institucije. Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ima zadatak da podseti na obavezu policije, tužilaštva i sudova da sprovode zakone, a sve građane na solidarnost sa žrtvama, ali i da upozori na crnu statistiku. Prošle godine život je izgubilo 20 nečijih majki, ćerki, sestara. U poslednjih deset godina, beležimo 350 žrtava porodičnog i partnerskog nasilja nad ženama. Ovo nisu samo brojke. Tih žena više nema. U najvećem broju slučajevu njihova smrt je posledica nepostupanja institucija, ali krivica nije samo na njima, već na čitavom društvu, koje na nasilje uglavnom žmuri ili ga smatra tuđim problemom. Ako se žena i odluči da prijavi nasilje, razvede se od nasilnika i napusti zajednički dom, ne znači da je zaštićena, jer, u sve više slučajeva, bivaju ubijene u javnom prostoru, na ulici. To se dešava zato što se postupak zaštite ne sprovodi po propisanoj proceduri. Zakon mora da se primenjuje taksativno, a pre svega da se uradi realna procena situacije. Žene su upravo najugroženije kada pokušaju da napuste nasilnika. Pretnja “ubiću te“ koju žena čuje od svog partnera nije šala, neko mora da je čuje, ozbiljno shvati i reaguje. U suprotnom ćemo svake godine govoriti o desetinama žrtava porodičnog i partnerskog nasilja.“

Nešićeva je iznela i podatak da je od početka godine, SOS telefon za žrtve nasilja, u Leskovcu pozvalo 138 žena, a registrovano je 286 obraćanja Organizaciji “Žene za mir“.

Povodom akcije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ organizacija „Žene za mir“ je izdala i saopštenje za javnost u kome se kaže da je od početka godine u Srbiji ubijeno 24 žena i da su to podaci mreže Autonomnog ženskog centra koja okuplja organizacije civilnog društva koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i pružaju podršku ženama koje su pretrpele nasilje. Podaci su prikupljeni iz medijskih članaka jer javno dostupna državna statistika o broju femicida u Srbiji ne postoji, niti je formirano državno Nadzorno telo za praćenje femicida.

Organizacija Žene za mir iz Leskovca kao i svake godine učestvuje u kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. To je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od stotinu država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Tokom kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama organizacija Žene za mir će u Leskovcu, kao i tokom prethodnih godina, obeležiti nekoliko važnih datuma pod sloganom „16 dana aktivizma – za 365 dana bez nasilja nad ženama“.

„Istinski verujemo da je svet bez nasilja moguć. Globalne procene Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je oko jedna trećina žena sveta tokom života doživela fizičko ili seksualno nasilje“, kaže Ljiljana Nešić, predstavnica organizacije „Žene za mir“ iz Leskovca. Ona dodaje da je nemali broj žena doživelo nasilje i na radnom mestu i da je vreme da se stane na put nasilju i uznemiravanju žena na radnom mestu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare