Žene za mir osuđuju svaki vid nasilja i izražavaju duboku zabrinutost povodom jučerašnjeg incidenta na ulicama grada Leskovca

LESKOVAC

„ Ubij, zakolji, da peder ne postoji „ !!! su reči koje su se orile na jučerašnjem protestima srednjoškolaca  na ulicama u Leskovcu.

Žene za mir osuđuju svaki vid nasilja i izražavaju duboku zabrinutost povodom jučerašnjeg incidenta na ulicama grada Leskovca. Ističemo da se u ovom slučaju radi o teškim oblicima diskriminacije, kojim se izaziva i podstiče mržnja i netrpeljivost po osnovu seksualnog opredeljenja, prema osobama  drugačije polne orjentacije,  odnosno grupi, što može da dovede do teških posledica, uključujući i rizik za bezbednost pripadnika LGBT populacije, ali i za sve ostale grupe i pojedince čije mišljenje nije u skladu sa kolektivnim stavovima.

Posebno je opasno što mladi ljudi, u ovom slučaju srednjoškolci,  pozivaju na udruživanje radi vršenja diskriminacije i izazivanje mržnje, razdora ili netrpeljivosti  što se indirektno odnosi na LGBT populaciju, a što je zabranjeno Zakonom o zaštiti od diskriminacije i što predstavlja kršenje Ustava Republike Srbije i pravila međunarodnog prava. Podsećamo da je Zakonom zabranjeno izražavanje ideja, informacija i mišljenja, ispisivanje i prikazivanje poruka kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupa zbog njihovog ličnog svojstva na svim mestima dostupnim javnosti, što je svakako i javni prostor, a da pritom nemaju čak ni prijavu skupa nadležnim organima, što je još jedno krivično delo.

Takođe, Žene za mir osuđuju napade i pretnje koje su upućene novinarki Portala JUGgpress  Ljiljani Stojanović, kao i fizički napad na  novinara Portala Jugmedia, Dragana Marinkovića, kao i sve pretnje koje su u prethodnom periodu dobijale novinarke i novinari.

Mediji i novinarska profesija predstavljaju jedan od važnih društvenih korektiva i ključni su faktor demokratskog i slobodnog društva.

Napadi i pretnje novinarima su i napad na demokratiju i slobodu i iz tog razloga predstavljaju posebnu opasnost.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa da u najkraćem roku pronađu napadače i organizatore ovakvog protesta i one koji upućuju pretnje i procesuiraju ih u skladu sa zakonom.

Takođe zahtevamo od predstavnika političkih partija da prekinu sa govorom mržnje prema svima koji kritički misle. Govor mržnje koji dolazi sa pozicija moći je posebno opasan i stvara atmosferu u kojoj su napadi i pretnje normalizovani i postaju društveno prihvatljivi, navodi se u saopštenju udruženja Žene za mir.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare