Žene na pozicijama u Vlasotincu

VLASOTINCE

U publikaciji ,,Rodna ravnopravnost u jedinicama lokalne samouprave” navodi se da je najveća razlika u učešću žena i muškaraca na najvišoj poziciji u opštinama i gradovima, odnosno na poziciji predsednika opštine i gradonačelnika.

Ove visoke funkcije gotovo po nepisanom pravilu pripadaju muškarcima i žene su na ovim pozicijama najmanje zastupljene.

Istovremeno na mestu sekretara opštine gotovo uvek su pripadnice lepšeg pola.
Baš takav slučaje je u vlasotinačkoj lokalnoj samoupravi gde se na na mestu sekretara skupštine opštine Vlasotince nalazi diplomirana pravnica Ivana Stanojević.

– Što se tiče zastupljenosti žena u političkom životu naše opštine sve činimo da zadovoljimo propisane norme i da sve bude u okviru postojećeg zakona. Naša obaveza je da to tako činimo na zakonit način i mislim da po tom pitanju nema nikavih problema u sprovođenju zakona iz rodne ravnopravnosti kada su pitanju pripadnice lepšeg pola – rekla nam na je početku razgovora Ivana Stanojević, diplomirani pravnik, na radnom mestu sekretara skupštine opštine Vlasotince, uz napomenu da je od žena na radnom mestu šefa odeljenja još i Olgica Ilić.
U kojim ustanovama još se na čelu nalaze pripadnice lepšeg pola ?
– Na funkciji direktora vlasotinačkog Doma zdravlja nalazi se Milena Stanković-Mitrović, Ljubinka Puzić je na čelu Centra za socijalni rad za opštine Vlasotince i Crna Trava, u Predškolskoj ustanovi ,,Milka Dimanić” je Snežana Filipović, dok sa prefiksom vršioca dužnosti direktora Turističkog saveza opštine Vlasotince je Nataša Đokić-Živković.
Ima li neka komisija u kojima su žene zastupljene ?
– Da. to je Komisija za rodnu ravnopravnost gde je od sedmoro članova, njih šest ženskog pola, pa je tako na funkciji predsedavajuće ove komisije Ivana Kitanović. I u ostalim mnogobrojnim komisijama i odborima nalaze se pripadnice ženskog pola i sve one su veoma aktivne tamo gde se nalaze.
Da li imate saznanja kakve su ocene rada žena koje se nalaze na direktorskim funkcijama ?
– Mislim da se radi o veoma kvalitetnim osobama koje svoje radne zadatke i obaveze obavljaju na način kako je to propisano i u skladu sa zakonom. Uostalom, sve one su u obavezi da putem izveštaja na javan način prezentuju svoj rad pred odbornicima i javnosti a koji mogu da iskažu svoje ocene o njihovom radu. Do sada nije bilo skoro nikakvih ozbiljnijih zamerki na njihov rad.
Koliko smo mogli da primetimo nema žena u Opštinskom veću ?
– Tačno, nema nijedne žene. Ali to i nije obaveza, po zakonu, da ih ima u ovom opštinskom operativnom telu.
Kakva je zastupljenost žena u odborničkim klupama u lokalnom parlamentu ?
– I tu je sve jasno, jer zakonska je obaveza da se određeni procenat žena mora poštovati i njihova mesta su zagarntovana u lokalnom parlamentu. Od 45 odbornika koliko se nalazi u odborničkim klupama, njih 12 je ženskog pola.
Možete li nam reći njihova imena ?
– Zašto da ne. Najborojnije su žene iz Srpske napredne stranke, njih šest je osvojilo odobrničke mandate, a to su: Vesna Ilić, Jelena Pešić, Vesna Stanković, Ivana Kitanović, Jasmina Jović i Marina Radosavljević. Ispred Socijalističke partije Srbije su: Danijela Danić i Nela Milenković, a ispred ,,Pokreta za Vlasotince” Nataša Milosavljević i Snežana Daskalović. Jedina predstavnica ,,Bolje Srbije” je Dragana Cvetković.
Da li se njihov glas čuje na sednicama lokalnog parlamenta ?
– Kako da ne. Veoma su aktivne i zavisno od aktuelnosti teme vrlo često se javljaju za reč i njihov doprinos u realizaciji pravih vrednosti svega onoga o čemu se raspravlja na sednicama skupštine je izuzetno dobar i vredan svake pažnje – rekla nam je na kraju razgovora Ivana Stanojević, sekretar skupštine opštine Vlasotince.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare