Zemlje Kvinte “duboko zabrinute” zbog napora da se naruši rad Specijalizovanih veća

PRIŠTINA

Duboko smo zabrinuti zbog tekućih napora da se naruši rad Specijalizovanih veća, kao i predsedničkim pomilovanjima od 29. decembra za tri osobe osuđene za ubistvo u slučaju poznatog kao slučaj “porodice Hajra”  , saopšile su danas zemlje “Kvinte” koju čine Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i SAD  i ocenile da su  “Veća naročito važan deo posvećenosti Kosova vladavini prava i angažovanja Kosova na rešavanju zločina počinjenih na njegovom tlu”.

“Zemlje Kvinte su dugogodišnji i istinski prijatelji Kosova, uključujući i u najtežim vremenima.  Počevši od naše podrške NATO intervenciji, požrtvovanju naših vojnika na Kosovu, pa sve do našeg ranog priznavanja kosovske nezavisnosti i našoj stalnoj podršci vašem razvoju, trudili smo se da podržimo vašu zemlju.  Vaš uspeh je u našem interesu. Međutim, mi ćemo uvek insistirati da Kosovo treba da podrži pravdu.

Nema razloga da se zaustavi rad Specijalizovanih veća i pozivamo svakog rukovodioca institucionalnih organa, lidere stranaka, ili poslanike skupštine da napuste svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima.  Takav potez postavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo. On postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa kosovskog društva.  Mi osuđujemo takav potez i svako ko to podržava će odbaciti partnerstvo Kosova sa našim zemljama. Podstičemo sve kosovske lidere i članove Skupštine Kosova da se izjasne protiv ove inicijative i da iskreno obaveste građane Kosova o oštrim negativnim posledicama, uključujući i o posledicama po međunarodnu i evroatlansku integraciju Kosova ukoliko Kosovo nastavi u ovom pravcu. Istovremeno, očekujemo od svih država da krivično gone ili da u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu.

Formiranje Specijalizovanih veća je bio jedini način da Kosovo pokaže svoju posvećenost pravdi i vladavini prava i da nastavi da dobija međunarodnu podršku. Kosovo je napredovalo u poslednjih sedam godina uz našu pomoć zbog svoje posvećenosti međunarodnoj pravdi. Odluka Skupštine 2015. godine da formira Specijalizovana veća je bio jasan znak da je Kosovo odbacilo kulturu nekažnjivosti. Nije bilo pogodbe između Međunarodne zajednice i Kosova u vezi sa formiranjem Specijalizovanih veća”, navode zemlej “Kvinte”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare