ZDRAVSTVENA MOĆ I NEMOĆ ORGANIZMA

LESKOVAC

 

U okviru ciklusa „Naše zdravlje je u našim rukama“ u Centru za ekonomiku održana je tribina pod nazivom: „Moć i nemoć organizma“.

Predavanje je održao član Srpske Kraljevske Akademije naučnika i umetnika, prof. dr Staniša Stoiljković koji je je ujedno i odgovorio na mnoga pitanja zainteresovanih građana o tome kako se odnositi prema svom organizmu i kako sačuvati zdravlje. Bilo je reči o intoksikaciji i toksikaciji, o malokrvnosti, procesu prerade hrane koji je u direktnoj sprezi sa sistemom disanja i o još mnogobrojnim problemima čovekovog organizma.

„Tema „Moć i nemoć organizma“ je takva jer sam napisao i knjigu pod istim nazivom, a koja treba uskoro da izađe iz štampe. Moć i nemoć zapravao ukazuje na sposobnost našeg organizma da može sam sebe da dovede u nivo ravnoteže, odnosno da ne bude previše zavistan od dodataka hrani kao što su slatkiši ili slane grickalice, koje zavaravaju neuro-transmitere našeg mozga i teraju nas da uzmemo ogromne količine hrane. Drugi aspekt je nemoć organizma, jer on popušta neki dodacima i aditivima, tako da stalno imamo osećaj da nemamo dovoljno hrane u organizmu. Tako veliku navali hrane i sokova fizioliški kapacitet organizma ne može da podnese i onda se stvaraju disfunkcije koje mi kasnije medicinskim simptomima nazivamo određenim bolestima. Jedni od prvih upozorenja organizma da nešto nije u redu su suva koža, slabi nokti, nadimanje, svrab, grčevi u listovima, malokrvnost, hladne noge… To se odvajkada pratilo, a danas je i olakšano, uz pomoć interneta, zahvaljujući rezultatima savremenih istraživanja ili savremenim časopisima i moguće je doći do rezultata koji mogu da zažive na našem podneblju.“

Stoiljković ističe važnost detoksikacije odnosno ćišćenje organizma, ali i naknadni oporavak. To podrazumeva celovit program, figurativno rečeno da mi rehabilitujući svoj organizam pustimo u rad one saobraćajnice koje ne rade i shodno kapacitetu organizma unosimo hranu.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare