Zdravstvena ambulanta u ustanovi “Mara” za decu ometenu u razvoju

NIŠ

 

Kolektivni godišnji odmor, od polovine jula do polovine avgusta , zaposleni u Centru r za dnevni boravak, dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju “Mara” “ iskoristili su za završekak radova na opremanju Zdravstvene ambulante.

Kako kaže direktor ove socijalne ustanove Miloš Ranđelović ideja o opremanju zdravstvene ambulante nije nova. U ovoj ustanovi postoji stalna potreba za angažovanjem lekara tako da su lekari deo tima koji se brinu o korisnicima “Mare”. Međutim, njihovo angažovanje nije u obimu koji je potreban Ustanovi  ali i znatno širem kriugu korisnika.

“ Naši korisnici sa otvaranjem ovakve ambulante više neće morati za naobičniji recept da cekaju u Domi zdravlja. Napravićemo ambulantu u kojoj će roditelji ili staratelji dobiti za svoje dete bilo koji potreban recept, obaviti neophodan pregled. Roditelji dece koji borave u Mari mnogo vremena, energije izgube čekajući najobičniji recept za svoje dete ili pregled usred prehlade i drugig oboljenja. Do sada su za te potrebne – pregled i izdavanje recepta , morali da idu do Doma Zdravlja. Tamo je uvek gužva, deca se susreću sa drugom decom koja su bolesna. Nisu deca  sa posebnim potrebama prioritet kako se obično misli. To su korisnici veoma senzibilni, kojima malo nešto da zasmeta oni se unervoze i stvara se neminovna gužva koju mi hoćemo da eliminišmo tako štoćemo im usluge ambulante približiti u Ustanovu u kojoj oni borave. “ kaže Miloš ranđelović.

Miloš Ranđelović objašnjava da se u ovoj Ambulanti neće isključivo lečiti deca koji imaju dnevni boravak u “Mari”,već sva deca koja imaju posebne potrebe i potrebna im je pomoć lekara.

“Osim recepata i pregleda dogovorili smo se da ubacimo EKG, možda i ultra zvuk, ali nam za to trebaju i obučeni radnici i aparati koje nastojimo da nabavimo.  Sad smo u fazi pregovor za ove aparate i tu tražimo podršku grada ali i donatora. Za sada u Mari rade dve doktorke opšte prakse koje su deo stručnog tima za rad sa decom.  Svakog jutra imamo trijažu , permanentno su lekari tu. Ovo je druga kuća našim korisnicima. Nekoj deci se čak i veća pažnja poklanja ovde nego kod kuće iz različitih razloga i okolnosti Ovde su smeštena  deca kod kojih se često dešavaju napadi i neophodno je prisustvo lekara, ali uz to oni će ubuduće obavljati i redovne zdravstvene usluge. Doktor je sigurnost za naše štićenike. Zato je mnogo korisnije  da pružaju ovde potrebne  medicinske usluge”

Kako u Mari kažu mnogo im je pomogao u oko realizacije ove zamisli načelnik  zdravstvene inspekcije Goran Stamenković  koji im je dao  savet kako da lakše dođu do ove usluge.

“ Načelnik zdravstvene inspekcije Goran Stamenković nas je uputio kako da obezbedimo ovu uslugu. Mi smo dve godiine lutali kako i na koji način da dobijemo pečat, da naši doktori počnu da rade”, kaže Ranđelović.

Načelnik Inspekcije Goran Stamenković potvrđuje da je mnogo toga urađeno i da su pripremljeni uslovi za početak rada zrdavstvene ambulante u kojoj će se pružati osnovna zdravstvena zaštita dece. Što se tiče nabavke skupljih aparata, ultra zvuka , nada se da će se i ovaj  aparat uskoro naći u ambulanti.

Za potrebe ambulante nije se tražio novi prostror. On je dobiven proširenjem nekih odaja ili njihovom prenamenom.

“Prostorije su pripremljene. Od jednog magacina smo napravili prostoriju. Pregradili smo hodnik knaufom . Nekada je to sasvim drugačije izgledalo a sada je sve to svetski i deca će moći osnovnu zdravstvenu zaštit da dobiju ovde.

Dr Valentina Dimić i dr Nina Kostić Simić rade u Ustanovi “Mara i presrećne su što će uskoro ambulanta otvoriti vrata za pacijente.

“Ovo su vanredno dobra deca sa kojima mi radimo i lepo je raditi sa njima. Mi smo najupućenije u njihovo zdravstveno stanje. Kada se opremi ambulanta biće mnogo bolji uslovi za rad. Upravo sada gledamo šta nam je sve potrebno a po uputstvima inspektora Gorana koji nam je mnogo pomogao. Ovde će biti sve predodređeno našim korisnicima, bićemo opremljeni tako da sve ovde završimo što se tiče zdravstvenih usluga, da ne moraju da idu nigde na drugo mesto. Olakšaćemo i roditeljima a i deci , što nam je najvažnije”.

Ova ustanova koja je formirana  za dnevno zbrinjavanje dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju, kao i osoba sa elementima autizma 1994. godine trenutno brine o 60 do 80 korisnika  koji su raspoređeni u šest grupa. Ova ambulanta biće jedno od najboljih rešenja za očuvanje i zaštitu njihovog zdravlja.

 

 

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare