Zdravlje Leskovac na tržište Srbije i regiona uvodi efikasnu terapiju u borbi protiv koronavirusa

BEOGRAD

Farmaceutska kompanija Zdravlje Leskovac AD saopštila je danas da ,u partnerstvu sa kompanijom Celltrion, na tržište Srbije i regiona uvodi novu, savremenu, terapijsku opciju za lečenje ranih faza bolesti izazvanih SARS-CoV-2 virusom, a čija je efikasnost 72 odsto.

“Reč je o leku koji predstavlja monoklonsko antitelo koje igra važnu ulogu u sprečavanju razvoja komplikacija, odnosno indikovan je za lečenje odraslih osoba kojima nije potrebna dodatna terapija kiseonikom i kod pacijenata kod kojih postoji povišen rizik od pojave težih oblika bolesti. Ovu efikasnu i bezbednu terapiju je Evropska agencija za lekove odobrila za hitnu upotrebu u martu 2021. godine. Rezultati kliničkih studija koji su podneti Evropskoj agenciji za lekove, kao i Real World Evidence podaci iz Južne Koreje, gde je terapiju do sada primilo preko 20.000 pacijenta, pokazuju efikasnost primene leka u izuzetno visokom procentu. Pored rezultata iz Južne Koreje, i Srbija je bila na listi od 13 zemalja u kojima  je sprovedena klinička studija u četiri zdravstvena centra. Lekari koji su bili uključeni u njenu realizaciju potvrdili su bezbednost i efikasnost ove terapijske opcije u segmentu sprečavanja razvoja komplikacija i potrebe za hospitalizacijom. Pretkliničke studije i laboratorijska ispitivanja pokazali su snažno delovanje leka u neutralisanju mutiranih varijanti virusa, poput alfa i delta soja, koje su praćene težom kliničkom slikom.

Ova terapija podrazumeva da pacijenti u prvih pet dana od pojave jasnih simptomima prime ovu jednokratnu intravensku terapiju nakon koje odlaze kući. Blagovremenim uvođenjem leka smanjuje se mogućnost progresije bolesti i komplikacija prevashodno kod pacijenata sa povišenim rizikom, a to su svakako starije osobe, gojazni pacijenti, kao i pacijenti sa pratećim hroničnim bolestima, poput dijabetesa, kardiovaskularnim oboljenjima, hroničnim bolestima pluća i malignitetima. Takođe, terapiju mogu primiti i vakcinisane osobe, dok su studije pokazale da pacijenti koji su bili na ovoj terapiji imaju kraći vremenski period oporavka između 3.4 – 6.4 dana u odnosu na placebo grupu.

Lekari, koji su učestvovali u studiji, naglasili su još jedan važan aspekt primene ove terapije, a to je svakako rasterećenje Covid bolnica. Odnosno, da se jednostavnom primenom ovog leka u vidu infuzije u trajanju od sat vremena, nakon čega se pacijent otpušta kući, postiže upravo takav cilj. Za ovu savremenu terapiju planirana je  registracija kod Agencije za lekove i medicinska sredstva”, navodi se u saopštenju.

Farmaceutsko-hemijska industrija „Zdravlje“ AD u Leskovcu jedan je od lidera u farmaceutskoj industriji na Balkanu. Zdravlje ima više od 67 godina dugu tradiciju u proizvodnji prvoklasnih farmaceutskih proizvoda po najvišim međunarodnim standarima. Od 1. aprila 2021. Zdravlje AD nastavlja svoje poslovanje kao samostalna farmaceutska kompanija u vlasništvu kompanija Frontier Farma i Bejston Grupe., dodaje se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare