Zbog toplijih dana “Toplana” odlaže početak grejne sezone a mazut imaju do 1. decembra

LESKOVAC

Na hitno sazvanoj 65. sednici Gradskog veća Grada Leskovca, zakazanoj za 21 čas, data je saglasnot na Odluku Nadzornog odbora JKP „Toplana“ o racionalnom planiranju i potrošnji energenata u grejnoj 2022./2023. godini. Ova odluka se donosi kako bi se početak grejne sezone upodobio sa projektovanim temperaturama od strane Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Direktor „Toplane“ Miloš Ilić rekao je da će, po projekcijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperature u periodu od 17. do 31. oktobra biti iznad proseka za ovo dobas godine i iznosiće i preko 22 stepena.

Na jutarnju i večernju hladnoću se nisu obazirali.

„Imajući u vidu trenutnu situaciju na evropskom tržištu energenata koja se tiče energetske krize, kao i dodatnu potrebu štednje energenata na koje upućuje i Vlada Republike Srbije. Ova odluka se donosi u cilju prevazilaženja svih izazova koje predstojeća grejna sezona nosi sa sobom, s tim da se odluka donosi isključivo na temelju projekcija vremenske prognoze relevantne republičke institucije.“

Gradonačelnik Goran Cvetanović u svojoj diskusiji je rekao da se nada da će građani imati razumevanja budući da je u zajednočkom interesu da domaćinski, efikasno, racionalno i ekonomično raspolažemo svim energentima.

„Grad Leskovac i celo rukovodstvo ima obavezu da zaštiti savesne potrošače i sve korisnike grejanja, te stoga očekujem da će JKP „Toplana“ u narednom periodu izaći sa predlogom zaštite potrošača koji će usluge grejanja koristiti sa određenim vremenskim periodom odlaganja, odnosno kod korisnika kod kojih ne postoji tehnička mogućnost za pojedinačna merenja, naplata će biti proporcionalno umanjena na računu za grejanje. Na današnji dan, 14. oktobar, na stanju u „Toplani“ je 300 tona mazuta, a do kraja nedelje se očekuje isporuka još sto tona. Prosečna dnevna potrošnja mazuta u prošloj grejnoj sezoni u oktobru je bila četiri tone, u novembru devet tona, a u decembri i januaru 16 tona. Sa trenutnim zalihama imamo obezbeđen mazut do 1.12.2022. godine. Maksimalna količina koju možemo da uskladištimo je oko 700 tona, to je 25% od ukupne potrošnje mazuta. To je tako u čitavoj Srbiji.“

Cvetanović je rekao i da je JKP „Toplana“ pratiti razvoj situacije i sve faktore koji utiču na početak grejne sezone i da „Toplana“ bude u stanju pripravnosti kako bi u svakom trenutnu započela redovnu isporuku toplotne energije.

Većnici su dobili i pismo koje je potpisala predsednica Vlade Republike Srbije Ana Srbije u kome se, između ostalog, kaže:

„Grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje stambenih i poslovnih prostorija počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Ipak, kao što je većina lokalnih samouprava i definisala, u toku grejne sezone može biti iskljulčeno grejanje pod uslovima da je spoljna temperatura 20 i više stepeni, ili kada je temperatura spolajšnjeg vazduha viša od 15 stepeni Celzijusa duže od dva sata (ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža); a predviđen je i prekid isporuke toplotne energije kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od 10 sati i kada je u vremenu od 06:00 i 09:00 časova temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 12 stepeni Celzijusa.

U skladu sa svim ovim – procene RHMZ da će dnevne temperature od 17. do 31. oktobra iznositi i preko 22 stepena, potrebno je da budemo energetski efikasni, te da početak grejne sezone upodobimo sa projektovanom temperaturama koje nam u najvećem delu Srbije daju mogućnost da sa grejanjem počnemo 31. umesto planiranog 15. oktobra.“

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
1 godina pre

A dali će i cena grejanja biti smanjena ako će se uštedeti na grejanju/ gorivu. Bilo bi logično, ili ne? Pitanje je sg.

Jeka
Jeka
1 godina pre
Odgovori  Mile

Hoće