Zbog strožih kriterijuma manje zahteva za podsticajna sredstva za poljoprivredu

 

LESKOVAC

Fonda za razvoj poljiprivrede grada Leskovca raspisao je 28. jula konkurs za dodelu podsticajnih sredstava, koji će biti otvoren do utroška opredeljenih sredstava, a najkasnije do 26. avgusta ove goidne. Ovim povodom u Agencii za loklani ekonomski razvoj (ALER) održana je konferencija za novinare.

Konkurs je raspisan za nekoliko mera. Jedna od njih je  kreditna podrška, odnosno sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite, u visini od milon 100 hiljada dinara. Zatim, investicuje u fizička srdstva poljoprivrednih gazdinstava, a u okviru ove mere poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev ako su uložili u nabavku junica mlečnih rasa, opreme i priljučnih mašina vezano za stočarsku proizvodnju, opremu i mehanizaciju vezano za voćarstvo, povrtarstvo i pčelarstvo, budešnje bunara, podizanje novih zasada u voćastvu i vinogradarstvu, za novopodignute jendogodišnje zasade. Ukupna bužet za ovu meru je 35 miliona i 500 hiljada dinara. Konkurs je, zatim, raspisan za meru organska proizvodnja, odnosno za kontrolu i sertifikaciju, a budžet za ovu meru je 200.000 dinara.

-Pozivam sve poljoprivredne proizvođače sa teritorije grada Leskovca koji su uložili u poljoprivrednu proizvodnju da nam se obrate. Pomoć će zainteresovanim pružati upošljenici ALER-a, a konkurs možete pogledati na veb stranici agencije, rekla je predsednica upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrde Vesna Nikolić.

U okviru programa rada Fonda za razvoj za 2016. godinu, sva poljoprivredna udruženja i zadruge, udruženja, domovi kultute i mesne zajednice, koji se bave organizovanjem sajmova, izložba ili manifestacija, ili koja učestvuju na njima, a sve u cilju razvoja potencijala sela i promocije rurarnih sredina, mogu da podnesu zahtev za dodelu podsticajnih sredstava u okviru mere transfer znajnja i razvoj savetodavstva – unpređenje obuka u oblasti poljoprivrede i rurarnog razovja. Ukupna budžet za ovu meru je 800.000 dinara.

Uslov da poljoprivrdni proizvođači konkurišu na ovaj konkurs Fonda za razvoj poljoprivrede je da budu registrovano poljoprivredno gazdisntvo, da se gazdinstvo nalazi na teritoriji grada Leskovca, da je obnova registracije izvršena u toku ove godine, zatim, za svaku meru za koju se daje podsticaj neohondo je da se ima fiskalni isečak gotovoinski račun, otpremnica, garantni  list, ako ne podleže garanciji, izjava da ne podleže garaciji, kopija važeće lične karte, kopija namenskog računa, uverenje o dospelim izmirenim obavezama prema gradu Leskovcu. Novina ove godine je upravo dokaz da su izmirene sve obaveze prema gradu, ekološka taksa, porez i ostalo.

Prema popisu poljoprivrede iz 2012. godine ima 15.000 poljoprivrednih gazdinstava, a regisrovano je 11.800 gazdinstava.

-Sva registvovana poljiprivredna gazdistva koja su obnovila gazdinsvo u ovoj godini i uložila su u poljoprivrednu proizvodnju, mogu da podnesu zahtev. Uslov je da se ta oprema nalazi na spisku onoga za šta mi dajemo kao podsticaje, rekla je Vesna Nikolić.

Prošle godine na isti ovakvav konkurs, koji je bio raspisan avgusta, 641 proizvođač je ostvario pravo na podsticaj. A 2013. godine odobreno je 1.999 zateva, razlog ovakvog pada broja odobrenih podsticaja  je pooštravanje kriterijuma za one koji konkurišu, objasnili su u ALER-u. Preko Fonda se dodeljuju podsticajna sredstva sitnijim proizvođačima, i ona iznose 75.000 do meri, odnosno 150.000 maksimalno po gazdinstvu. Minimalni zbirni iznos računa sa kojim može se konkuriše je 10.000 dinara, sa obračunatim PDV-om, vraća se od 30 do 50 posto, bez PDV-a.

U ALER-u, se inače, popunjavaju i oni zahtevi koje poljoprivrednici upućuju nadležnom ministarstvu, tu je reč o većim sumama i krupnijim proizvođačima, kojih je na našem području jako malo.

 

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mali savet velika korist
mali savet velika korist
7 godine pre

Ako hocete da budete citani, treba da angazujete svoje ljude da pljuju vlast. A i vi da pripomazete. Najvise treba da napadate ljude koji su stubovi vlasti, one koje narod postuje i one koji su intelektualci zalutali medju naprednjake. Primetio sam da cim imate takav komentar odmah skrecete paznju i vlastodrscu i suparnicima novinarima. Nekako se odmah o vama govorka. Treba i vi da postanete tema svaki ponedeljak za sastanak u kabinet. Ne samo neki. Vidite i sami da je to na ceni.

tacno!
tacno!
7 godine pre

Vrlo zanimljivo i vala istinito. Onaj sto se sve busa u prsa, jer misli da je glavni u grad, a on je sve uradio kako je neki djura rekao, te beli listic, poslusao je savete i ds komentatora i neutralnih gradjana. To se zove strategija grada a i nacitanost. Cita covek sta ko pise, pa tako posle postupa. Nego i vi, kad ocete da nesto uradi kako vi ocete, samo napisite u komentar i eto, on odma poslusa savet, izda nalog da se tako postupa. To se zove kontrola vlasti komentarima. Tako isto novinari dolaze i do para iz budzeta, da se finansiraju njihovi komentarisani mediji. Vise vredi onaj koji ima negativne komentare za vlast. Oni vise cene onog ko pravi gubitak! Mediji koji kritikuju dobijaju vise para, direktori koji prave gubitak po vise mandata. Koalicioni partneri pomocu komentara prave pritisak da popusti i uradi kako oni zele. Naravoucenije: Nikako ne pisite gore! Vise vredi kad pisete dole. Barem se za sada ova vlast tako upravlja. Dok ne dodje ozbiljnija koja ima svoje ciljeve.