Zbog korone u Vlasinu nema “ripanje i banjanje”

VLASOTINCE

Za skoro svakog Vlasotinčanina u toku leta reka Vlasina je more. I ne samo za Vlasotinčane, već i za pojedine Leskovčane, a i rođene „Rosuljce“ koji su se odselili iz Vlasotinca i tako letnji odmor koriste da se ohlade i okupaju u Vlasinu. Uz to da se i međusobno vide i ispričaju, uz podsećanje kako je „sve bilo prelepo u naše vreme. A znali smo svaku trešnju ranku u čije se lojze nalazila, a sladili smo se i grožđem, našom plovdinom gore u „Belom kamenu“. A tek turniri u malom fudbalu u „Partizanu“, svirke i pesme Kireta i Džumbe u „Bašta restoranu“ tik pored reke Vlasine. I to do jutarnjih sati, se uživalo u vlasotinačkom „Gromu“ i roštilju majstora Golje”.

I to tako traje godinama. Neki idu u Grčku, Tursku, Španiju, a Vlasotinčani u Vlasinu, gde će nego, u svoje Vlasotinačko more u vodu u veštačkom jezeru ili na „Branu“,  kako mnogi nazivaju ovu lokaciju za kupanje.

Ali ove 2020. godine još nema kupanja u Vlasinu. Pandemija korona virusa uzela je svoj danak. I još se nagađa da li će brana biti spuštena ovih vrelih julskih dana kako bi se jezero vodom napunilo. Mnogi pamte 26. jun 1988.godine kada je Vlasina prosto podivljala i nanela ogromnu štetu mnogim Vlasotinčanima u katastrofalnoj poplavi. Ali i pored toga, bilo je kupanja tog leta u Vlasini, za razliku od današnjeg vremena, kada ove prve nedelje jula još uvek su savci na reci u vazduhu i voda tiho žuboreći hita da „uplovi“ u Južnu Moravu dole u ataru sela Stajkovca.

Ne baš najjasnija objašnjenja nadležnih da se moraju „poštovati potrebne procedure”, jer još uvek „u Vlasotince izgleda da nije stiglo leto i vreme za ripanje i banjanje u Vlasinu”. A nadležni iz SRC „Vlasina“ koji gazduju kupalištem na Vlasini, rekoše nam da će za nekoliko dana biti otvorena sezona kupanja uz poštovanja svih bezbednosnih i zdravstvenih mera.

Naravno na radost i sreću direktora plaže Joce Mame, dr Saše Nagornog, Licka, Sešeka, Guteta, Luke, Lazića, Mite Valčića, i još mnogih zaljubljenika u reku Vlasinu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jasmina
Jasmina
3 godine pre

Danas, 10.07.2020.je spuštena brana u Vlasotincu.