Zbog aerozagađenja u Nišu formirana radna grupa

NIŠ

     Kako bi se u narednom periodu smanjio nivo aerozagađenja, Grad Niš formirao je radnu grupu. Grupa okuplja stručnjake koji će donositi preventivne mere, a u planu je da se ponovo uradi katastar lokalnih zagadjivača.

                   Najveći zagađivači vazduha u Nišu su, posebno u zimskim mesecima, individualna ložišta koja za grejanje koja koriste mazut, ali i gradski saobraćaj, kazala je Ivana Krstić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine koja je zajedno sa pomočnikom gradonačelnika Niša Goranom Milosavljevićem najavila formiranje Radne grupe za donošenje mera za smanjenje aerozagađenja.

                 Radna grupa sastavljena je od 12 stručnjaka iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Ministarstva za zaštitu životne sredine, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Fakulteta zaštite na radu, Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Centra za higijenu i humanu ekologiju, Epidemiološke službe Doma zdravlja i Poljoprivrednog foruma.

                 Jedan od zadataka Radne grupe biće i definisanje kratkoročnih i dugoročnih aktivnosti u cilju smanjivanja zagađenja i izrada strateškog dokumenta „Plan kvaliteta vazduha“.

                  Neke od kratkoročnih mera bogu biti ograničavanje saobraćaja za vozila sa euro 3 i euro 4 motorima, posebno u zimskim mesecima kao i strogi propisi o ispunjavanju standarda  u pogledu zaštite životne sredine za autobuse gradskog saobraćaja. U strukturi izvora grejanja, čak je više od 50 odsto individualnih ložišta u zimskom periodu, uglavnom na drva i ugalj.

                 Rad na suzbijanju izvora prekomernog aerozagađenja je dugotrajan proces i rezultati ne dolaze „preko noći“, te je zato važno strateško opredeljenje Grada Niša da se uhvati ukoštac sa ovim problemom, a da tema aerozagađenja, prema rečima Gorana Milosavljevića, zamenika gradonačelnika Niša i koordinatora Radne grupe, „bude svakodnevna“, odnosno, da se na njoj kontinuirano radi.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ArizonaDream
ArizonaDream
11 Novembra, 2019 10:49 am

Lepo , sad ce sve da ostane isto a ovi iz radne grupe po starom komunistickom obicaju ce da sastance u prazno,i da zato budu placeni…lepotaaaa

Проститутки Бишкека
1
0
Ostavite komentar.x
()
x