Završeno obeležavanje pet decenija Muzej kuće Bore Stankovića

VRANJE

 

Manifestacija, koja je trajala sedam dana, naslovljena „50 godina Bora je kod kuće“, obuhvatila je niz prigodnih događaja koji su se uglavnom odvijali u dvorištu porodičnog doma velikog pisca koji je svojim delima proslavio Vranje.

Bogat program je završen svečanom akademijom u sali Doma vojske na kojoj je govorio piščev praunuk, Zoran Davidović.

On je ukazao na značaj ovog jubileja i istakao da je otvaranje Muzej kuće pokrenulo neke izuzetno dobre kulturne manifestacije koje se događaju u Vranju, tako da mnoge lepe stvari u kulturi Srbije polaze odavde.

Iskoristio je priliku da vranjskom pozorištu koje nosi ime njegovog pradede čestita najnovije uspehe koje je postiglo predstavom „Ruža uvela“ i pesniku Mirosavu Ceri Mihailoviću na najnovijoj nagradi iz Fonda zadužbine Branka Ćopića.

Profesor dr Goran Maksimović, sa Filozofskog fakulteta u Nišu je rekao da bi mnogi gradovi dali sve da je u njima rođen Bora Stanković.

„Samo je Vranje imalo tu sreću da jedan od najznačajnijih srpskih pisaca bude rođen ovde. Nadam se da će se i u narednom periodu, decenijama i stolećima čitati dela Bore Stankovića, razumevati na pravi način, a da će spomen kuća biti mesto gde će dolaziti generacije studenata i učenika i na samom izvoru se upoznavati sa veličinom ovog pisca“, naglasio je Maksimović.

Zahvaljujući Bori i njegovim delima nadaleko se čulo za ovu, tada malo poznatu, varoš. Stari način života u Vranju i sve ono što je nekada pre ovaj grad činilo specifičnim, ostalo je zabeleženo u Borinim pisanjima, rekao je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

„Na svakoj stranici svojih knjiga, ovaj velikan zapisao je deo epohe, koja je nestala pred naletom nekog modernog, savremenijeg sveta. Bora se svuda dičio svojim poreklom, tradicijom i govorom. Kroz svoj stvaralački rad dao je novi smisao gradu koji je sa ponosom predstavljao onakav kakav i jeste bio, drugačiji i skoro neprihvatljivo različit za to vreme. Vranje danas prepoznaju kao Borin zavičaj“, rekao je dr Milenković.

Ggradonačelnik je podsetio da je nedavno Ministarstvo kulture odobrilo sredstva za realizaciju projekta ,,Vranjskom kaldrmom“ kojim je predviđena sanacija i izvođenje restauratorsko-konzervatorskih radova na Muzej kući Bore Stankovića.

„Kad jednom pređete prag Borine kuće biće vam jasno sve što ste pročitali u njegovim književnim delima, jer tu na kaldrmi, ispod starog duda sve miriše na staro, pa na trenutak pomislimo da je u toj kući vreme stalo“, rekao je direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković.

 

Na svečanoj akademiji povodom pet decenija Muzej kuće Bore Stankovića uručene su zahvalnice zaslužnim pojedincima.

Dobitnici su prof. dr Vera Cenić, prvi kustos-pedagog Muzej kuće, Slobodan Mitrović, dugogodišnji radnik Muzeja, Snežana Vukelić Jovanović i posthumno je dodeljena Srboljubu Aritonoviću, koji je svoj radni vek proveo u Muzej kući.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare