Završeno izjašnjavanje roditelja da li će deca ići u školu ili će učiti kod kuće

NIŠ

 Završeno je izjašnjavanje roditelja da li žele da njihovo dete ide u školu ili prati nastavu online. Pravo na to imaće učenici viših razreda i srednjih škola, dok su učenici nižih razreda u obavezi da idu u školu, sem kada postoji opravdan razlog da se nastava odvija online, kaže Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu. Prema nezvaničnim odacima blizu 90 posto roditelja se izjasnilo da njihovo dete ide u školu. Tek tu i tamo poneki roditelj je za to da nastava bude onlajn.

                   Za početak nove školske godine pripremljeno je nekoliko modela nastave kako će se odvijati nastava u školama.

                       -Roditelji su se do danas izjašnjavali, a škole Školskoj upravi podatke o tome treba da dostave do 27. abgusta – kaže Gejo.

                      Što se tiče učenika nižih razreda u obavezi su da dolaze u školu. Međutim , ukoliko je neko u porodici zaražen virusom ili samo dete, biće mu omogućeno da prati nastavu preko platformi. Roditelji su u obavezi da dostave garanciju da je dete zdravo i da ne šalju bolesnu decu sa simptomima respiratornih infekcija u školu, naglašava Gejo. Časovi će trajati pola sata, a učenici će biti u školi oko 3 sata.

                  -Kada su u pitanju deca mlađeg uzrasta od prvog do četvrtog razreda, odeljenja će se deliti na dve grupe. Ako u odeljenju ima 30 učenika biće podeljeni u dve grupe sa po 15 đaka, ako ih je 28 biće ih u grupi po 14. U seoskim školama koje imaju manji broj učenika neće biti potrebe da se učenici dele- kaže Gejo.

                 Kada prva grupa završi sa nastavom učionica se čisti, detinfikuje, provetrava, kako bi došla druga grupa učenika.

                  Učenici starijih razreda, kao i nižih biće podeljeni u grupe do 15 učenika. Jedna grupa pratiće nastavu u školi, dok će druga to činiti od kuće. Da li će biti u isto vreme ili ne, o tome će se tek odlučivati.

                 – Polovina učenika će biti u školi, dok će druga polovina biti kod kuće i pratiti nastavu preko određenih platformi. Oni imaju mogućnost da se na nedelju ili dve nedelje menjaju sa vršnjacima iz razreda koji su do tada nastavu pratili u školama – kaže Gejo.

                Časovi fizičkog i muzičkog će se održavati samo na drugačiji način i u manjim grupama. Neće biti hora, orkestra i kolektivnih sportova, dodaje Gejo.

                 Što se tiče prakse u srednjim stručnim školama, sve zavisi od škole do škole. Ona će se odvijati, ali će se voditi računa o merama i broju učenika u firmama gde obavljaju praksu.

                 Problem se može javiti, objašnjava Gejo oko prevoza u manjim sredinama zbog dužine trajanja nastave i toga da deca moraju da čekaju duže do prevoza. Vodiće se računa da polasci autobusa budu usklađeni sa potrebama dece.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare