Završeni “Dani gljiva” na Vlasini

VLASOTINCE-SURDULICA

 

Izložbom 60 vrsta gljiva,  na Vlasinskom jezeru su juče  završeni Vlasinski dani gljive, prva manifestacija ove vrste na jugu Srbije.

Ovo zanimljivo okupljanje organizovalo je Ekološko društvo „Vlasina“ iz Vlasotinca, a tri dana koliko je manifestacija trajala, učestvovali su mikolozi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Valjeva, Požarevca, Ćuprije i jedna ekipa iz Grčke.

„Naš cilj je bio da ukažemo na značaj zaštite gljiva,  a onda i biodiverziteta našeg područja. Na Balkanu se sve češće pominje gljivarski turizam, ne u u smislu komercijalnog gljivarenja već isticanja retkih vrsta na datom prostoru koje eventualno treba staviti na crvenu listu, ukoliko već nisu zaštićene, rekla je je članica  Izvršnog odbora Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i član Udruženja Eko Vlasina Žaklina Stevanović.

„Drago nam je što je našu ideju, da istražimo vrste gljiva koje rastu na Vlasini, prihvatio ovolik broj ljubitelji prirode. Ovoga puta smo svi napravili dobar početni korak, a sledeće godine, sigurna sam, ovde će nas biti mnogo više“, rekla je na otvaranju Snežana Đorđević, članica EKO „Vlasine“

„Došli smo u prekrasan kraj i dobru šumu u kojoj ima dosta gljiva. Oduševljeni smo jezerom i organizacijom. Moraćemo da uzvratimo ovo gostoprimstvo u Grčkoj – rekao je Stavros Zografos, ispred grčkog  Mikološkog saveza.

Sa ljubiteljima prirode i gljiva, na Vlasini su  boravili i stručnjaci iz ove oblasti, koje je predvodio profesor  Zoran Jelenković, predsednik Mikološkog Saveza Srbije.

„Divno je što je ova manifestacija, u prvoj godini svog postojanja, okupila ovoliki broj zainteresovanih. Vlasina je jedno veliko i neistraženo područje, izuzetno zanimljivo, što pokazuje i ova izložba koju smo organizovali“ rekao je profesor Jelenković.

 

 

Miodrag Đorđević, predsednik Eko društva „Vlasina“ kaže da je uporedo sa istraživanjem broja i vrsta pečuraka, predviđeno da već od sledeće godine ovo društvo, u saradnji sa zainteresovanim lokalnim samoupravama, krene sa projektom licenciranja zainteresovanih gljivara.

A da su vlasotinački ljubitelji ekologije na pravom putu govori i podatak da su njihovi gosti iz Grčke spremni da podrže ovu akciju, o čemu će već krajem avgusta biti reči na njihovom zajedničkom susretu u Grčkoj.

Manifestaciju „Vlasinski dani gljiva 2017“ ovoga puta su podržale lokalne samouprave iz Vlasotinca i Surdulice.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare