Završena manifestacija „Dani Vranja“

VRANJE

Ovogodišnja manifestacija „Dani Vranja“ bila je u znaku  raznovrsnog muzičkog, kulturnog, stvaralačkog, književnog i sportskog programa.

Poslednjeg dana u Gradskom parku održan je događaj pod nazivom „Samsijada i tradicionalni ukusi juga“, čiji je cilj promocija vranjske kuhinje, ali i jela karakteristična za ovaj kraj.

Ideja organizatora je bila da na jednom mestu okupi ljubitelje kuvanja. Na istom zadatku našle su se  domaćice koje su prisutnima predstavile svoje veštine u mešenju pita iz vranjskog kraja i okoline, a pre svih, samse. Bila je to svojevrsna promocija baš ovog specijaliteta – samse.

Prazna pita prelivena kiselim mlekom i belim lukom – samsa, potiče iz vremena kada je Vranje bilo pod turskom vlašću.

Ove godine „Samsijada“ u Vranju nije bila takmičarskog karaktera.

Učesnici su pokazali svoje umeće i u spremanju tradicionalnih jela kao što su butkica, tavče na gravče, varivo, propeć, sečenica, crvenci…

Performans na vranjskom dijalektu pod nazivom „Odovde po tam‘ – nema! I cel vek toj je!“ izveden je u dvorištvu Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju, u utorak veče, u okvirru manifestacije „Dani Vranja.

O značaju negovanja vranjskog govora, kroz prizmu stvaralaštva Borisava Stankovića, govorila je Ana Mitić Stošić, pesnikinja i profesor srpskog jezika i književnosti iz Vranja.

Odlomke iz Stankovićeve drame ,,Koštana“ izveo je glumac Dragan Stanković, uz vokalnu solistkinju Tijanu Vučković, članice Folklornog ansambla „Sevdah“ i muzičku pratnju Slobodana Jovanovića Cobija i Esada Jašarevića.

U dvorištu muzej kuće glumica Radmila Kocevska izvela je čuvene „mantafe“.

Bio je to završni događaj na ovogodišnjoj kulturno-turističkoj manifestaciji „Dani Vranja“, koja je trajala četiri dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare