Završena „Kolonija umetnica“

VRANJE

Prva „Kolonija umetnica“ koja je održana u Vranju nadmašila  je očekivanja organizatora, Narodnog muzeja i Udruženja „Atelje K-33“.  Ovaj svojevrstan kulturni događaj privukao je pažnju mnogih Vranjanaca koji su bili u prilici da tokom šest večeri vide kako rade i stvaraju umetnice iz različitih krajeva. One su uporedo pred publikom prezentovale određenu temu i tehniku.

Cilj organizovanja kolonije bio je okupljanje umetnica različitih generacija i umetničkih afinititeta i senzibiliteta, koje su stvaranjem, druženjem i prezentacijom svojih dela i likovnih tehnika obeležile leto u Vranju. Svaka od autorki tražila je inspiraciju u Vranju i okolini kroz druženje i razmenu iskustava sa ostalim umetnicima, tako da je ideja bila afirmacija sredine bogate prošlosti i značajne kulturno-istorijske tradicije.

Nikola Stojanović predsednik Udruženja „Atelje K-33“, ističe da će  nastala dela obogatiti fundus Muzeja, a deo njih pripašće Gradu.

Radovi će tokom septembra biti izloženi u Vranju.

Predsednik Skupštine grada Vranja, dr Dejan Tričković je izrazio očekivanje da će kolonija postati tradicionalna.

„Grad je prepoznao njen istinski značaj za umetnost, zbog čega je u potpunosti podržao. Nastali radovi biće trajna uspomena na druženje sa priznatim umetnicima i poziv da ih sledeće godine bude još više“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare