Završen prvi CAN for Balkans sastanak u Leskovcu

LESKOVAC

Udruženje ljubitelja stripa „Nikola Mitrović Kokan“ je u periodu od 25. do 28. juna bilodomaćin prvog sastanka „CAN for Balkans“ projeka koji sufinansira Evropska unija, a realizuje konzorcijum partnera iz Albanije, Belgije, Makedonije, Rumunije i Srbije koji žele da promene perspektivu i kažu „MOŽE“ stvaranju prekogranične kulturne mreže koja će olakšati saradnji između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa na zapadnom Balkanu i Evropske unije.

U okviru programa sastanka, učesnici iz regiona i Belgije su imali priliku da upoznaju lokalno umetničko okrženje u Leskovcu i kroz debatu diskutuju o kulturnim i socijalnim klišeima, kao i steretipima na Balkanu. Na debati, kojom je moderirao Marko Stojanović, govorili su i istoričar dr. Aleksandar Uzelac i izdavač Živojin Tamburić.

Učesnici sastanka su imali i priliku da učestvuju u programu 23. Balkanske smotre mladih strip autora, posete važne kulturne i istorijske znamenitosti Leskovca i upoznaju se sa radom Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ stvarajući prve kontakte za buduću saradnju.

Projekat “CAN for Balkans – Comics Alliance Networking for Balkans” koji sufinansira Evropska unija teži da kroz uspostavljanje radnih alata (digitalne arhive i istorijske studije) prošlosti istorijskih stripova i putem međunarodnog otvorenog poziva za umetnike podstaknite kreativno istraživanje istorije od strane strip autora kako bi stvorili nova dela. Takođe, teži se i da se doprinese originalnom i nekonvencionalnom tumačenju evropske istorije, posebno istorije Balkana, sa uticajem na kulturni prostor kojim dominira kulturno nasleđe sa nekompatibilnim akcentima sa vrednostima Evropske unije. Pored toga, projekat treba da promoviše istorijski strip kroz kulturne akcije kao što su izložbe, istraživački projekti, online platforme i javne rasprave o kulturnim i socijalnim klišeima, kao i stereotipima na Balkanu.

Konzorcijum prtnera na pojektu čini Istorijski muzej okruga Brašov iz Rumunije, Belgijski strip centar iz Brisela, Nacinalni istorijski muzej Albanije iz Tirane, Strip centar Makedonije iz Velesa i Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči „Nikola Mitrović Kokan“ iz Leskovca, Srbija. 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare