Zavod za intelektualnu svojinu zaštitiće leskovačku spržu

LESKOVAC

U Regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, danas je održana osnivačka skupština “Udruženja proizvodjača svinja, klaničara i preradjivača” radi sertifikacije sprže kao proizvoda sa imenom, poreklom i geografskom odredbom.

Predstavnik Inicijativnog odbora za osnivanje Udruženja, Milorad Stajković, na današnjoj konferenciji za novinare, izjavio je da će se po prvi put, posle nekoliko godina, okupiti proizvodjači svinja i mesa, kao i proizvodjači sprže.

“Postoji mogućnost da se napravi čitava paleta jela od sprže, a da to ne bude nusproizvod u proizvodnji i preradi svinja, nego jedan proizvod koji će, dobijanjem sertifikata, dobiti i na ceni i koji će moći da obezbedi proizvodjačima uslove da, pre svega, podignu svoju primarnu proizvodnju. Udruženje koje će se danas formirati treba da okupi proizvodjače, jer sami ne mogu da opstanu na tržištu”, kaže Stajković.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i rukovodilac Grupe za dizajn i oznake geografskog porekla Zavoda za intelektualnu svojinu, Zoran Dragojević, koji je rekao da proces zaštite proizvoda, oznakom geografskog porekla, traje otprilike godinu dana i da je neophodno dobiti i mišljenje nadležnog organa. U ovom slučaju to je Ministarstvo poljoprivrede. On naglašava i da će Leskovac zapravo predstavljati “brend” sprže.

“Ono što može da bude problem je disperzija načina proizvodnje, s obzirom da Zakon prihvata jedan, ustaljeni, način. Medjutim, kada se on definiše i veliki deo problema nestaje. Takodje, i pitanje geografskog područja gde se vrši proizvodnja bi trebalo optimalno odrediti, tako da se ili zahvati pola Srbije ili da se isključe neki proizvodjači koji izlaze iz okvira administrativne podele opštine ili regiona”, objašnjava Dragojević i ističe da je najvažnije imati dovoljnu količinu proizvoda kako bi se podmirile ne samo potrebe lokalnog stanovništva, već i potrebe šireg područja Srbije ili dela Evrope.

Dragojević dodaje da Zavod za intelektualnu svojinu trenutno ima preko 50 zaštićenih proizvoda koji se odnose na Republiku Srbiju.

“Imamo 74 nacionalno zaštićenih proizvoda, s tim što nisu svi sa područja Republike Srbije. Kako se nekadašnja velika država smanjivala, tako su iz nje odlazili i oni delovi koji su imali zaštićene proizvode,” konstatuje Dragojević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare