Zaustavite nasilje prema ženama u skupštini Srbije!

BEOGRAD

Iako Skupština Srbije već dugo nije mesto dijaloga i telo dostojno svoje političke i društvene uloge, zasedanje u okviru Druge sednice 8. novembra ostaće zapamćeno po uvredama, seksističkim ispadima i nasilju prema poslanicama opozicije. Vređane su i izložene poniženju od strane predstavnika i predstavnica vladajuće stranke kroz orkestriranu akciju, sa namerom da se devalvira njihovo poslaničko i žensko dostojanstvo, da se ućutkaju, obeshrabre i konačno – odstrane iz političke arene.

Govor i gest upućeni sa govornice i iz skupštinskih klupa nude se građanima i građankama kao uzor koji je društveno poželjan i koji treba slediti. Prizori i verbalno nasilje koje svakodnevno gledamo u TV prenosima skupštinskih zasedanja predstavljaju model ponašanja koji nas uvlači u spiralu nasilja. Tako se iz skupštinskog zdanja normalizuje nasilje u svim sferama života – javnom, medijskom i privatnom. Kroz nasilno ponašanje prema poslanicama u Skupštini, podstiče se i nasilje prema ženama u društvu.

Zato mi, dole potpisane organizacije, grupe i mreže tražimo:

Da predsednik Skupštine Vladimir Orlić, kao onaj kome su na raspolaganju mehanizmi poslovnika Narodne skupštine kojima se može unaprediti atmosfera i komunikacija tokom zasedanja, obavlja svoju funkciju u skladu sa mandatom i ulogomkoja mu je dodeljena, i uvede drugačiju praksu u rad Skupštine – praksu međusobnog uvažavanja, tolerancije i dijaloga.

Da narodni poslanici i poslanice, naročito oni koji čine većinu i daju ton radu Skupštine odustanu od uvreda, ponižavanja i mizoginih nastupa kakve smo gledali prethodnih dana. Odgovornost većine je da štiti pravo, glas i dostojanstvo manjine.

Od nezavisnih institucija da odmah reaguju, ispitaju sve slučajeve diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja u Skupštini Srbiji i iskoriste svoja zakonska ovlašćenja kako bi se stanje u našem najvišem predstavničkom telu dovele u okvire prihvatljivog.

Mi, dole potpisane organizacije poručujemo: stojimo uz svaku narodnu poslanicu koja je izložena nasilju, poniženju ili uvredama samo zato što je žena. Nastavićemo da pratimo događaje i odgovore svih od kojih tražimo da deluju u skaladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.

Ukoliko se nasilje nad ženama u Skupštini Srbije odmah na zaustavi bićemo spremne na druge vidove otpora i borbe.

U Beogradu, 9. novembra 2022.

 1. Ženska platforma za razvoj Srbije
 2. Autonomni ženski centar
 3. BeFem
 4. Centar za podršku ženama
 5. Građanske inicijative
 6. Trag fondacija
 7. Mreža za demomratski dijalog
 8. Centar modernih veština
 9. Akademija ženskog liderstva
 10. Ženski centar Užice 
 11. Udruženje za prirodu i društvo “Multivox”
 12. Kolektiv mladih zena FEMIX
 13. Forum žena Prijepolja
 14. Ekofemina Niš
 15. Društvo za održivu budućnost „Koraci“
 16. Fondacija BFPE za odgovorno društvo
 17. IMPULS Tutin
 18. Ženska solidarnost
 19. StartHub Kosjerić
 20. SkaSka Zrenjanin
 21. Žene za mir Leskovac
 22. FemPlatz 
 23. Akternativni centar za devojke
 24. Peščanik
 25. AFŽ – Autonomni festival žena
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare