Zašto vlasti u Leskovcu nisu želele automatski monitoring zagađenja vazduha niti mernu stanicu

LESKOVAC

Leskovac je bio prioritet da se uspostavu automatski monitoring merenja zagađenosti vazduha ali gradska uprava u ovom gradu nikada nije donela odluku da se stanica postavi na određenom mestu pa je Agencija za zaštitu životne sredine stanicu prebalica u Vršac.

Ovo je rekao Milenko Jovanović, bivši načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, za RTS.

Po njegovim rečima Leskovac je pre dve godine, zajedno sa Novim Pazarom, bio prioritet da se uspostavi automatski monitoring, i koji je tada predložio da se od donacije resornog ministarstva Agenciji nabave dve automatske stanice.

“Nikada gradska uprava Leskovca nije donela neophodnu odluku da se postavi stanica na određenom mestu, zbog čega je Agencija morala da stanicu namenski kupljenu za Leskovac preusmeri za Vršac koji je to oberučke prihvatio.”

U međuvremenu, Grad Leskovac je ponovo zatražio da se postavi državna merna stanica, a kako kaže Jelena Trajković iz Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Leskovca neophodno je da Leskovac dobije automatsku mernu stanicu i na taj način uđe u državnu mernu mrežu.

„Mi smo se sa tim u vezi krajem prošle godine obratili Agenciji za zaštitu životne sredine kako bismo dobili jednu automatsku mernu stanicu.“

Aktivisti udruženja Tim 42 i inicijative „Kreni promeni“ 23. decembra 2021. su u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Leskovac postavili bilbord sa pamučnim plućima, kako bi ukazali na problem zagađenosti vazduha u Leskovcu ali i čitavoj Srbiji. Na bilbordu, koji se nalazio u dvorištu Zavoda za javno zdravlje, postavljena su platnena pluća u koja mali ventilatori usisavaju vazduh koji svakodnevno udišu Leskovčani. Nakon nepuna dva meseca, pamučna pluća u Leskovcu su dobila tamno sivu boju. Bilbord u Leskovcu predstavlja nastavak kampanje „Rešenje za zagađenje“, a jedan je od 20 koji su bili postavljeni širom Srbije. Nakon završetka kampanje, pluća su izložena tokom performansa ispred RTS-a, gde je predata peticija kojom se traži da ta medijska kuća na dnevnom nivou, u okrivu Dnevnika i vesti, objavljuje podatke o zagađenosti vazduha u gradovima kako bi građani mogli da reaguju i zaštite se. Najtamnija su bila „pluća“ iz Novog Pazara, Leskovca, Valjeva i Požege.

Ana Pecarski iz „Tima 42“ kaže da je zabrinjavajuć statistički podatak da godišnje zbog zagađenja vazduha u Srbiji umre 15.000 ljudi.

„Izveštaji Zavoda za javno zdravlje Leskovac već nekoliko godina unazad ukazuju na velike probleme izazvane zagađenjem vazduha. Stopa obolevanja za sva respiratorna oboljenja u Leskovcu je veća 2,5 puta u grejnoj sezoni u odnosu na vangrejnu sezonu. „Tim 42“ je pokrenuo kampanju za nabavku automatske merne stanice za merenje kvaliteta vazduha u Leskovcu, kojom bi se merila koncentracija suspendovanih PM10 i PM2.5 čestica, ugljen monoksida i prizemnog ozona, kao i da bi građani u realnom vremenu imali informacije o kvalitetu vazduha i mogli da se zaštite. Peticiju je do sad potpisalo oko 6000 ljudi. Inače, interesantno je i to, kada se uporede „pluća“ iz Valjeva i Leskovca, koja su znatno pocrnela, da je mesto gde su bila postavljena u Valjevu pored fabrike „Krušik“, a mi smo naša u Leskovcu postavili u dvorištu Zavoda za javno zdravlje. Ko zna kako bi tek izgledala da su bila u nekom delu grada gde je zagađenost još veća…“

Zavod za javno zdravlje iz Leskovca je preporučio postavljanje automatske merne stanice i uvođenje merenja koncentracije PM čestica. Takođe, u izveštaju Zavoda se navodi da je stanovništvo grada Leskovca bilo izloženo pojačanom štetnom dejstvu zagađenog vazduha u zimskom periodu, za vreme trajanja grejne sezone, tako da je postojao rizik po zdravlje izložene populacije.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Vazduh
Vazduh
2 godine pre

A ja poverovao da je eks poslanica zaista otvarala sva vrata u Beogradu u interesu gradjana? Šalu na stranu, zar Leskovac nije mogao da izgura ijedan kadar, jednu osobu koja je rečita, sposobna da zasupa interese Leskovčana u Beogradu. Razdelili ste funkcije bre na snajke i pripravnike pa vam posle kriv djavo. Sto niste lobirali za jednu kasvetnu osobu, podigli je na funkciju dovoljnu da je uvazena kad vas gore po Beogradu zastupa. Sad vidite da vam se nije isplatilo sto ste gledali samo licne interese. Sve resavate tek kad vas zadesi problem, kad ustanu gradjani. Nemate nikog ko vodi red, prati, blagovremeno intervenise.

zagadjenost
zagadjenost
2 godine pre
Odgovori  Vazduh

Pa cekajte, dosadasnji poslanik je vise mandata bio u Beogradu, a tu je dosao kao nacelnik uprave za ekologiju . Zar on nije bio osposobljen da gore po Beogradu isprati mogucnosti i realizuje ih u Leskovcu? Stvarno je sramota da nicemu nisu sluzili. A jos je vece cudo da nasi ne zele komunikaciju. Samo jedan covek kontaktira Beograd. I eto dokle smo dosli.