Zašto su uvedene sankcije Dodiku

VAŠINGTON

Dodik je potkopao institucije BiH i iskoristio svoju zvaničnu poziciju da akumulira lično bogatstvo kroz različite oblike korupcije, saopštila je danas američka Kancelarija za kontrolu strane imovine povodom uvođenja sankcija srpskom članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj TV kao “entitetu pod njegovom kontrolom”.

U obrazloženju Kancelarije (OFAC) stoji da je današnja odluka deo “posvećenosti administracije predsednika Džozefa Bajdena da promoviše odgovornost za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost Zapadnog Balkana kroz korupciju i pretnje dugoročnim mirovnim sporazumima”.

“Kao rezultat današnje odluke, sva imovina imenovanih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama, ili su u posedu ili kontroli američkih fizičkih ili pravnih lica, su blokirani i moraju biti prijavljeni Kancelariji za kontrolu strane imovine (OFAC)”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, kako navode, blokirani su i svi subjekti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jednog ili više blokiranih pravnih i fizičkih lica.

Naglašavaju da su zabranjene bilo kakve transakcije koje uključuju imovinu blokiranih lica.

Sarajevski portal Klix.ba objavio je danas da će se na američkoj “crnoj listi” naći još 52 pravna ili fizička lica povezana sa “režimom Milorada Dodika”.

Dodik je, kako se navodi u saopštenju OFAC, potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje njenih nadležnosti i pokretanjem stvaranja paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS), dok je lično bogatsvo “akumulirao kroz mito i druge oblike korupcije”, a njegova “etnonacionalistička retorika služi da odvrati pažnju od njegovih korupcijskih aktivnosti”.

“Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost”, ističe se u saopštenju Kancelarije, koja je deo američkog Ministarstva finansija.

“Sjedinjene Države neće oklevati da deluju protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podelama na račun sopstvenog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju takvo ponašanje”, poručio je podsekretar Trezora za borbu protiv terorizma i finansijske obaveštajne službe Brajan E. Nelson.

Tvrde da je Dodik “uspostavio mrežu”u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici, a kao primer navode da je svojim bliskim poslovnim saradnicima omogućio ugovore sa Vladom i monopole u ​​RS.

Kada je reč o Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banjaluke, navode da je ona u vlasništvu kompanije blisko povezane sa Dodikovom porodicom.

“Sam Dodik, međutim, vrši ličnu kontrolu nad ATV iza kulisa, kako bi svesno promovisao svoju agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, poboljša sopstveni imidž u javnosti i unapredi lične i političke ciljeve”, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Tvrde i da je ugovore vezane za ATV direktno dodelio članovima svoje porodice, da je novac iz javnih preduzeća usmerio direktno u ATV u koruptivne svrhe kao i da je značajno povećao finansiranje ATV poslednjih godina i uključio se u kampanje zlonamernog uticaja društvenih medija preko ATV kako bi se objavljivao sadržaj koji promoviše njegove političke i lične ciljeve.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare