Zašto su gradjani protiv ukidanja mesnih kancelarija?

LESKOVAC
Matično područje Veliko Trnjane, u koje spadaju i Rudare i Presečina, je 28.12.2016. odlukom Skupštine grada Leskovca ukinuto i pripojeno matičnom području Donja Jajina.

Dragoslav Stojanović, predsednik Saveta mesne zajednice Veliko Trnjane, tražio je od Gradske uprave za opšte poslove da mu dostave normativna akta, procedure i kriterijume koji su primenjeni prilikom ukidanja ovog matičnog područja.
„Pretpostavljam da postoji određeni pravilnik kako se osniva, ukida, menja ili koristi bilo koji drugi vid promena mesnog područja. Mi meštani, na čelu sa mnom kao predsednikom saveta mesne zajednice, nismo upoznati sa tom procedurom, niti da je ta procedura ukidanja matičnog područja bila u postupku. Saznali smo za tu odluku 26. januara, 30. januara smo zakazali Savet mesne zajednice i doneli odluku da sazovemo zbor kako bi upoznali ljude sa novonastalom situacijom u vezi matičnog područja”, kaže Stojanović za leskovački nedeljnik Nova Naša reč.

.Mi nismo protiv odluke o ukidanju, jer znamo da je ona doneta na zakonit način, ali samo hoćemo da nam se dostave normativna akta koja regulišu pitanja formiranja i promena mesnih područja kako bi mogli da insistiramo na eventualnim dopunama i izmenama te odluke. Zato nam je potrebna i pomoć stručnih službi lokalne samouprave, da nam kažu koje su nam mogućnosti i prava, kao i smernice da sve to ostvarimo. Do danas nam se niko nije obratio,“ dodaje on
Praktični problemi sa kojima će se građani susresti će vrlo brzo izaći na videlo, smatra Stojanović.
„Možda je ukidanje primereno sa ekonomskog stanovišta lokalne samouprave, ali sa ekonomskog stanovništva nas građana nije. Mi ćemo imati povećane troškove. Sada, kada se neko rodi ili umre, upisuje se u matične knjige u Donjoj Jajini, jer te knjige u Velikom Trnjanu su zatvorene i više ne postoje. Da bi došli do tamo, mi moramo da idemo u Leskovac, prođemo Uslužni centar i produžimo za Donju Jajinu, završimo papirologiju i vratimo se, što je nekih 15-ak kilometara u jednom pravcu. Ili, na primer, sada treba da ženim sina i sa kumom, pobratimom i muzikom treba da odemo do mesne kancelarije i moram da upalim kola, da odemo preko Leskovca u Donju Jajinu, da se tamo venčaju i da se vratimo kući. A zamislite tek Rudare, koje je gotovo spojeno sa Leskovcem, kako je njima. Postoji jedan put i most koji nas spaja sa Gornjom Jajinom i ja sam sa direktorom škole i predsednicima mesnih zajednica Presečine, Gornje Jajine, Palikuće i Šainovca još decembra 2015. godine uputio zahtev da se taj put asfaltira. Do danas nam niko nije odgovorio. Dvadesetak godina slušamo obećanja da će to da se reši, ali tu nema ni letnjeg ni zimskog održavanja…“, objašnjava Stojanović

 

Kommpletan tekst  u štampanom izdanju Nove Naše reči i na sajtu

www.novanasarec.org.rs, link

http://novanasarec.org.rs/stojanovic-o-ukidanju-mesnih-kancelarija-prakticni-problemi-brzo-ce-izaci-na-videlo/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare