ZAŠTO NAM JE POTREBNO MINISTARSTVO ZA LjUDSKA I MANjINSKA PRAVA?

 

LESKOVAC

Goran Bašić iz Centra za istraživanje etniciteta rekao je  danas u Leskovcu da je potrebno da nova Vlada Srbije ima I Ministarstvo za ljudska i manjinska prava na  okruglom stolu pod nazivom „Zašto nam je potrebno ministarstvo za ljudska i manjinska prava?“.

 

„Našu inicijativu temeljimo na tome da sadašnja kancelarija koja obavlja te poslove, bez obzira na sjajan rad i veliki trud koji je učinila, nema, na žalost, ni upravnu ni političku odgovornost da sprovede neke važne poslove do kraja”, rekao je Bašić .

 

On je dodao sa Srbiju mnogo toga  očekuje u narednom periodu u vezi sa ispunjavanjem akcionog plana iz poglavlja 23.

“Uslediće i poglavlje 19 koje će, kada se otvori,  takođe stvaiti pred nas složen broj obaveza koja se tiču ljudskih prava i tu će neko morati da donosi u kratkom roku vrlo značajne odluke.  Sadašnji policentrični model,  koji podrazumeva da se ljudskim pravima upravlja na više mesta nije se pokazao efikasnim i to se najbolje oseća u lokalnim samoupravama gde mnoga prava koja proizilaze iz socijalne zaštite, iz prava na rad i zapošljavanje, što jesu ljudska prava, ali nisu dovršena”, rekao je  Bašić.

On je dodao da je, što se tiče ustavno-pravne zaštite,  Srbija postigla visok stepen normativne zaštite ljudskih prava.

Potpisane su brojne međunarodne konvencije i doneti su brojni zakoni koji štite građane i koji bi trebalo da urede neki položaj brojnih ranjivih grupa, kao kada je, npr. reč o osobama sa invaliditetom ili zabrane diskriminacije… Problem nastaje kada dođemo do inplementacije tih prava, onda vidimo da se mnogi od tih zakona jednostavno ne primenjuju.“

 

Upravo je zato potrebno formirati ministarstvo, kaže Bašić, ali samim formiranjem neće se ništa spektakularno desiti.

 

„Ali, ukoliko neko počne da se bavi tim pitanjima na kvalitetan način i počne da promišlja da napravi u upravi grupu stručnih ljudi koji će se tim baviti i koji će koordinirati poslove koji su sada rasuti na 10, 15, 20 strana, onda će se u dogledno vreme širiti krug stručnjaka koji se bave ljudskim pravima u upravi i neće se dogoditi da kad se predloži zakon da on nije zasnovan i nije vodio računa o ljudskim pravima, a pri tome je to ustavna obaveza.“

 

O razlozima zbog čega se dešava da postoje  dobri zakoni  ali I problemi u  primeni u praksi Bašić vidi u njihovoj neprimenjivosti.

 

„Recimo Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Trebate da imate jaku privredu da bi taj zakon zaživeo. Ili Zakon o socijalnoj zaštiti, koji je jedan od modernijih zakona u regionu, zasnovan na standardima iz Evropske socijalne povelje UN. Ali,  kada pogledate neku mali opštinu koja sad treba da učini pristupačnim sve javne objekte, pa to je prosto nemoguće u kratkom vremenskom periodu. Opet, treba reći da, kad su ljudska prava u pitanju, mi imamo i predrasude, homofobični smo, u nekim slučajevima imamo i neodgovorne političare, tako da sve to pomalo dovodi do ovog stanja kakvo je sada.“

 

Bašić je rekao da se  planira  obraćanje mandataru za sastav nove vlade.

Na njemu je da proceni da li će formirati ovo ministarstvo ili ne, ali nakon ove inicijative sigurno će doći do sazrevanja saznanja da mora postojati neko telo, bilo to ministarstvo ili neki drugi oblik u vladi, koji mora imati političku i upravnu odgovornost za ljudska prava.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare