Zašto Medvedja dobija tri puta manje novca iz Koordinacionog tela ?

MEDVEDJA-BUJANOVAC-PREŠEVO
U ovogodišnjoj raspodeli novca , koji se iz republičkog budžeta , preko Kooordinacionog tela za opštine Bujanovca, Preševo I Medvedja , raspodeljuje u budžete ove tri opštine, Medvedja je dobila samo 36, 5 miliona dinara.

To je samo 400.000 dinara u odnosu na prošlu godinu.

I, u odnosu  na prošlu godinu, ove godine su ove tri opštine delile dodatnih pet miliona dinara , koliko je povećan  budžet Koordinacionog  tela.

Bujanovcu je iz budžeta Srbije , preko Koordinacionog tela,  pripalo 117,4 miliona dinara a Preševu 106, 9 miliona dinara.

Opština Bujanovac je za 2016. godinu dobila 114,400 miliona dinara,
opština Preševo 105 miliona dinara i opština Medveđa 36,100   miliona
dinara.

U Medvedji su nezadovoljni , kažu da sa ovom količinom novca neće moći ništa da urade za svoje gradjane.

Ova opština je multietnička.

Naročito nezadovoljstvo izaziva to što je novac deljen preglasavanjem pa su predstravnici  Bujanovca I  Preševa preglasali dvojicu   predstavnika Medvedje, predsednika opštine I predsednika Skupštine opštine .

Pravo glasa imali su predsednici opština, predsednici skupština opština, narodni poslanici, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, predsednik i potpredsednik Koordinacionog tela i direktor službe Koordinacionog tela.

 

Troje predstavnika Koordinacionog tela su bili uzdržani a sastanku je prisustvovao poslanik iz redova Parije za demokratsko delovanje (PDD) Fatmir Hasani, Nenad Mitrović iz SNS nije bio na ovom sastanku.

Ta ćinjenica, prenose nam neki od prisutnih, nije odlučujuća jer, tvrde, Mitrović ni prošle godine nije podržao zahtev iz Medvedje da dobijaju više novca.

Po kriterijumima o veličini, koji je ustanovilo Ministarstvo finansija,  ova opština bi  trebalo da dobije 21 posto budžeta Koordinacionog tela namenjenog   opštinama na jugu Srbije .

Kako su nam objasnili stručnjaci, ako bi se uzeo u obzir kriterijum veličine opštine I broja stanovnika Medvedja bi trebalo da dobije 26 posto od ovog budžeta.

 

 

Predsednik Koordinaciong tela za jug Srbije Zoran Stanković kaže za JUGpress da je kriterijum, po kome Medvedja dobija 14 posto od ukupnih sredstava ustanovljen još 2010. godine.

“ Postoje kriterijumi za dodelu sredstava, koji se do 2010. godine određivao u Beogradu, u organima Koordinacionog tela. Ja sam zatekao  situaciju da se sredstva delila po dogovoru tri predsednika opštine. Oni su imali te razgovore, dogovarali se, nalazili su zajednički jezik i  novac je deljen na taj način”, objašnjava Stanković.

 

On je dodao da je novac rasporedjivan “po osnovu potreba  a procentualno onoliko koliko je bilo”.

“Tako je bilo da je jedne godine, za ove četiri godine koliko sam ja na čelu Koordinacionog tela, Preševo dobijalo 44%, Bujanovac 42% i Medveđa 14%.  Sledeće godine je  taj odnos izmedju Preševa I Bujanovca bio obrnut a da je Medvedja ostajala na istom.

“Mi smo očekivali, iskreno govoreći, da dođe do reorganizacije Koordinacionog tela, s obzirom da su bili izbori , čekali smo ove dogovore , koje su najavljivani, kada je u pitanju Koordinaciono telo. Očekivali smo da će se i ove godine predsednici da se dogovore onako kako oni su to oni radili do sada. Međutim, ove godine se nisu dogovorili, na prvoj sednici Predsedništva Koordinacionog tela, koja je bila 3. Februara”, rekao je Stanković.

On je dodao da je bio predlog da se “Medvedji da više, zbog razuđenosti opštine I  imajući u vidu da oni,  po republičkom kriterijumu koji podrazumeva da se sredstva dele na osnovu broja stanovnika i površine opštine, re da su oni dobijali znatno manje sredstava u odnosu na republički  način deljenja sredstava iz budžeta. Bio je predlog da se njima poveća procenat, s tim se nisu složili predsednici opštine Bujanovac i Preševo, podržali su ih i svi oni koji su imali pravo glasa i došli smo u situaciju da je bilo 5:5 na prvom glasanju, da se taj predlog,  koji su predložili predsednik opštine i predsednik skupštine Medveđa ne prihvati. Onda je zakazana naredna sednica za dve nedelje da oni pokušaju međusobno da se dogovore. Kako se nisu dogovorili, većinom glasova je ostalo da Bujanovac dobije 45, Preševo 41 i Medveđa 14%.”.

 

Dogovorili smo se da za narednu godinu ne čekamo, već da se napravi ekipa, odnosno radna grupa, koja će na osnovu svih drugih parametara doneti pravilnik kako će se deliti novac, kaže Stanković.

Po njegovim rečima trebalo bi videti da li će se kriterijumi formirati po  broju stanovnika i površina , kao što je to republički stav ili će tu biti još neki kriterijumi, budući da je opština Medvedja faktički najveća po površini I ima strašno razuđen prostor.

“Medvedja ima manji broj stanovnika  ali, da bi se obezbedila osnovna infrastruktura I tim ljudima u ruralnim područjima potrebna su  mnogo veća sredstva”, rekao je Stanković.

Dodao je da se razgovaralo sa rukovodstvom opštine Medvedja da Koordinaciono telo “pokuša da obezbedi i neka druga sredstva da bi oni mogli da ispune sve planove koje imaju za 2017. godinu”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare