ZAŠTO JE, U STVARI, DOLAZIO TUSK U BEOGRAD?

BEOGRAD

Premijer Srbije Aleksnadar Vučić ni danas novinarima nije odgovorio konkrerno na pitanje da li će se Srbija naći u problemu kad EU počne da vraća izbeglice već je poručio da se “Srbija nalazi na evropskom putu”.

Na pitanje da li je u razgovoru sa Tuskom shvatio da EU ima plan za ekonomske izbeglice i da li će se Srbija naći u problemu kad EU počne da ih vraća, poručio da se Srbija nalazi na evropskom putu.

” EU se nalazi u teškoj situaciji, a posebno Nemačka, Švedska i Holandija, oni su preuzeli veliki teret na sebe, naše je da im pomognemo i da ne odmažemo”, rekao je Vučić.

Poručio je građanima da će Srbija imati snage da zaštiti svoje nacionalne i državne interese.

“ Hoću da kažem građanima Srbije da kažem da kao što do sada građani nisu morali da brinu, ne moraju da brinu ni ubuduće. Imamo i dovoljno naših snaga i mogućnosti da poštujemo evropske vrednosti, ne dižemo bodljikavu žicu, ali da naše nacionalne i državne interese sačuvamo“, rekao je Vučić.
On je rekao da ,ukoliko Slovenija, Hrvatska i Mađarska odbiju da prime ekonomske migrante, neće ih primiti ni Srbija.

“ To bi značilo da mi moramo u našu zemlju da primimo kompletan teret na sebe , rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Srbija je spremna da pomogne i svojim komšijama, ali da takođe čeka sveobuhvatno rešenje Evropske unije po pitanju izbeglica, rekao je on i dodao da će „svako rešenje Srbija na taj način i da prihvati“.
“Srbija ne može da prihvati je da jedna pravila važe za Srbiju, a druga za ostale”, rekao je Vučić.

Odlučni smo da stanemo uz Srbiju, rekao je Tusk na konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Budite sigurni da u migrantskoj krizi imate prijatelja u Briselu, poručio je Tusk, dodavši da je EU opredelila hitan paket pomoći Srbiji za smeštaj 6.000 izbeglica i da će od 1. januara pomoći za još 6.000 izbeglica

“Srbija neće biti sama . Krizu nisu stvorile ni Srbija, ni EU. Zajednički radimo na tome da osiguramo spoljne granice EU“, rekao je Tusk.

Tusk je rekao da će pozvati članice Evropske unije da pojačaju podršku zemljama Zapadnog Balkana u suočavanju sa izbegličkom krizom i izrazio nadu da će Evropski savet odlučiti da se sa Srbijom uskoro otvore prva pregovaračka poglavlja.

On je ocenio da je migrantska kriza izazov bez presedana.

Navodeći da su brojke ogromne i da hiljade ljudi prelaze evropske granice svakog dana, Tusk je rekao da to nije održivo ni za Srbiju, ni za EU.

Nema jednog odgovora na tu krizu, već se mora raditi na sveobuhvatnom pristupu, sa svim partnerima u Africi, na Bliskom Istoku i Balkanu, izjavio je Tusk.

Prema njegovim rečima, efektivna kontrola granica je neophodan preduslov da bi se krenulo napred.

To je obaveza koju smo svi prihvatili – kontrola naših granica na koordiniran način, da bi se izbegle negativne reperkusije na naše susede, izjavio je Tusk.

Ako smo ozbiljni da sačuvamo Šengen, moramo biti ozbiljni sa zemljama na prvoj liniji, kao što je Srbija, rekao je Tusk, uz konstataciju da je budućnost Zapadnog Balkana unutar EU.

Tusk je izrazio nadu da će Evropski savet odlučiti da se sa Srbijom uskoro otvore prva pregovaračka poglavlja i ocenio da bi to bio važan korak napred.

Ubeđen sam da će Vučić nastaviti da radi kako bi Srbija pristupila EU. Budućnost Zapadnog Balkana je unutar EU, nema bolje alternative za ovaj region, niti za nas u Uniji, izjavio je Tusk koji je rekao i da „uled nedostatka kontrola na spoljnim granicama Unije, između EU i Turske, neke zemlje u regionu jačaju kontrole na svojim granicama. Ne možemo ih osuditi što to čine, ali bi bilo bolje za Evropu da se preduzmu zajedničke akcije”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare