ZAŠTO JE JAGODA ZDRAVA?

LESKOVAC

Jagoda je prvo sezonsko voće koje je čoveku dostupno. Jagoda ima ulogu da gasi žeđ, osvežava organizam i otklanja prolećni umor. Na prelazu između zimskog i prolećnog načina života čovek gubi veliku količinu vitamina, minerala i drugih materija i taj nedostatak stvara osećaj umora. Upravo konzumiranjem jagode može se „osvežiti“ organizam, piše leskovački nedeljnik Nova Naša reč.

Jagoda čisti organizam od mnogih štetnih materija koje se stvaraju tokom zime. Tu su i mnoge otrovne materije, kao što su slobodni radikali, koje jagoda može u potpunosti da očisti. Poznato je da slobodni radikali azota mogu da izazovu karcinom mozga, pa je zbog toga potrebno uzimati jagodu, rekao je radiolog Ivan Milošević, na Danima jagode u Dušanovu.

Jagoda je i čistač krvi, ona čisti masne naslage koje su se stvorile tokom zime, ona čisti periferne krvne sudove, tako da dotok kiseonika i hranjivih materija koje omogućuje jagoda i te kako utiču na elastičnost i mekoću kože. Žene mogu imati jako lep ten samo zahvaljujući jagodama, rekao je Milošević.

Jagoda vrši i detoksikaciju jetre, urinarnog trakta, kaže se da je jagoda prirodni deterdžent za čišćenje tankog i debelog creva. Jagoda ima još jedvnu vrlo važnu ulogu, u imunobiološkom sistemu. Sve materije koje se nalaze u jagodi, koje su jako lekovite, kao što je vitamin C i vitamin E, ulaze u imunobiološki sistem i čovek se u ovo doba godine priprema za sledeću sezonu da ojača organizam kako ne bi dolazilo do bolesti, rekao je o govoreći o značaju jagode u ljudskoj ishrani radiolog i travar Ivan Milošević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare