Zašto je dojenje važno?

LESKOVAC

Povodom Nacionalne nedelje dojenja, koja se ove godine obeležava u periodu od 2. do 9. oktobra, Zavod za javno zdravlje Leskovac organizovao je likovni i literarni konkurs “Podržimo dojenje”. Za učešće na konkursu, načelnica Centra za promociju zdravlja, Vanja Ilić i glavni sekretar Centra, Tatjana Micić, podelile su danas nagrade učenicima i deci predškolskog uzrasta.

One su tom prilikom pokušale da skrenu pažnju javnosti, kao i da podignu svest i prenesu znanje o značaju dojenja .

Glavni sekretar Centra za promociju zdravlja ZZJZ, Tatjana Micić, istakla je da dojenje ima višestruku korist kako za novorodjenče, tako i za majku, ali i za celu porodicu i širu društvenu zajednicu.

“Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je isključivo dojenje u prvih šest meseci života deteta. To znači samo ishranu majčinim mlekom i nije potrebno dodavati nikakvu drugu vrstu hrane, pa čak ni vodu, jer majčino mleko sadrži sasvim dovoljnu količinu i vode i svih hranljivih materija, ali i protektivnih materija. To su gotova antitela koje dete dobija iz majčinog mleka tzv. pasivni imunitet. Znamo da deca u prvim mesecima života nemaju aktivni imunitet, tako da je dojenje od presudnog značaja za njihovo dobro zdravlje. Takodje, štiti ih i od virusnih, bakterijskih i svih drugih infekcija, uključujući i alergije”, rekla je Micić.

Ona je dodala da je po statističkim podacima UNICEF-a, od 1995. do 2012. godine porastao procenat dojenja dece na globalnom nivou sa 32 na 39 odsto, dok je prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, procenat dojenja dece u Srbiji oko 30 odsto.

Micićeva smatra da to nije dovoljno i da treba raditi na promociji dojenja, kao i na pružanju podrške majkama.

“Poteškoće mogu da se jave u početku, ali se one mogu lako prevazići. Majke treba da budu uporne u nastojanju da doje svoju decu, jer to nije samo čin ishrane, već i čin bliskosti i ljubavi”, zaključila je Micić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare