Zaštitnik gradjana upozorava: Nasilje nad starima u porastu

BEOGRAD

Povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, zaštitnik građana Zoran Pašalić poziva starije sugrađane da prijave svaki vid diskriminacije i nasilja prema njima, jer imaju pravo na siguran i dostojanstven život.

Iskustva govore da stariji izbegavaju da prijave nasilje zbog sramote i straha, ili iz razloga što su počinioci nasilja često osobe iz najužeg kruga porodice.
Zaštitnik građana je zabrinut činjenicom da je fizičko, psihološko i ekonomsko nasilje nad najstarijim sugrađanima u stalnom porastu i da je mnogo više prisutno nego što se o tome zna i govori.

Zvanični podaci govore da je u proteklih godinu dana 11 odsto starijih osoba u Srbiji pretrpelo neki oblik nasilja, pri čemu su žrtve nasilja u većini slučajeva starije žene.

Takođe, država mora da pruži svu potrebnu pomoć i podršku onima kojima je to najpotrebnije, kako bi živeli dostojanstveno.
Zaštitnik građana izražava nadu da će donošenje posebne Konvencije o pravima starijih osoba, na čijoj pripremi UN rade već duži period, znatno uticati na unapređenje položaja starijih osoba i u Republici Srbiji.

Kao doprinos afirmaciji ove ideje Zaštitnik građana će u narednom periodu osnovati Savet za prava starijih sa ciljem da okupi sve relevantne društvene subjekte kojima je u fokusu ostvarivanje i zaštita prava i interesa starijih.
Zoran Pašalić podseća da se često u Srbiji pozivamo na tradiciju, ali moramo znati da su osnova te tradicije upravo naši najstariji građani. Njihove potrebe su skromne i treba da im izađemo u susret. Nikad ne smemo zaboraviti da je starost budućnost drugih ljudi, ukazuje Pašalić.(

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare