Zaštitnik građana: Unaprediti položaj žena na selu

BEOGRAD
Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da nadležni organi treba da rade na unapređenju položaja žena koje žive na selu, posebno starijih žena, i da im olakšaju pristup uslugama u zajednici.
Pašalić je povodom Međunarodnog dana žena na selu, 15. oktobra, podsetio da žene koje žive na selu, a posebno starije žene, predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija stanovništva i da im je otežan pristup zdravstvenim, socijalnim i drugim uslugama u zajednici, kao i javnom prevozu.
Zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović navela je da žene na selu nisu ekonomski samostalne i retko poseduju imovinu, da ne ostvaruju uvek pravo na penziju i da do nedavno nije postojao zakonski osnov da im se vrednuju brojni sati koje provode u neplaćenom kućnom radu, vodeći brigu o drugim članovima porodice, o domaćinstvu i o poljoprivrednom gazdinstvu.
Stojanović je rekla da je važno da žene na selu, posebno starije žene, budu osnažene da nadležnim organima prijave nasilje svake vrste i da prepoznaju razne oblike diskriminacije koja se vrši nad njima, kao i da je neophodno raditi na podizanju njihove svesti o različitim oblicima nasilja u porodici i o mehanizmima zaštite.
Zaštitnik građana radi na unapređenju ostvarivanja prava žena na selu, sa posebnim fokusom na starije žene i kroz projekat Jačanje kapaciteta Zaštitnika građana u zaštiti i promociji ekonomsko-socijalnih prava, u skladu sa ratifikovanim odredbama Revidirane Evropske socijalne povelje, koji podržava Savet Evrope, rekla je Stojanović.
Zamenica Zaštitnika građana je pozvala sve žene na selu, posebno starije žene, da se obrate Zaštitniku građana u situacijama kada smatraju da su im prava povređena ili kada nadležni organi nisu preduzeli mere iz svojih nadležnosti kako bi žene, posebno one starije, ostvarile svoja prava.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
1 godina pre

A zašto zaštitnik prava građana ne učini nešto da se seljacima, koji su podneli zahtev za subvencije prema Ministarstvu poljoprivrede za kupljenu mehanizaciju još 2020. godine, isplate subvencije. I, da pita Ministra poljoprivrede hoće li seljacima platiti i obraćunatu zateznu kamatu, jer se ista zaračunava za neblagovremeno plaćen porez i sve račune.
Zašto se ne bavi uopšteno pravima seljaka, koji su, ubedljivo, najugroženiji u Srbiji. Politika prema njima i njihovom radu je sve gora, a oni uzvraćaju napuštanjem sela, napuštanjem poljoprivrednih parcela i bavljenje stošarstvom, …
Žene na selu su ostale bez svojih potomaka u svojim kućama, jer su mnogi morali da potraže bolju budućnost negde van sela. A neki se “sekiraju” za neke sporedne stvari. Seljake u Srbiji ne interesuje pravo vlasništva toliko koliko pravo na normalan život porodice.