Švarm: Politika vrdanja je potrošen

BEOGRAD

Pregovori o Kosovu došli su do kraja i konačan dogovor Beograda i Prištine se ne može još dugo prolongirati, tako da više neće biti moguća „politika vrdanja“ koju je do sada vodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ocenio je glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm u emisiji „Pola sata Demostata“.

“Šta god da Srbija uradi, uvede sankcije Rusiji ili to ne učini, trenutak za tu odluku je davno prošao i sada je suviše kasno i neuverljivo. Srbija nije zauzela principijelan stav po pitanju rata u Ukrajini i sada je njen kredibilitet pao nisko. I Istok i Zapad znaju da se sa Srbijom pregovara isključivo preko pritisaka, ucena i prinude”, rekao je Švarm.

“Ostalo je još da se reše tablice i možda još neki tehnički problem, ali na stolu je pravno obavezujući sporazum koji može da se potpisuje uskoro. Mogao bi da se prolongira još nekoliko godina, ali ne dugo“, rekao je Švarm u emisiji „Pola sata Demostata“.

Ukazujući da je Kosovo već počelo da napreduje ka evropskim institucijama i da je jasno da će početi da napreduje i prema međunarodnim institucijama, Švarm je istakao da to podržavaju SAD, Nemačka i EU, iako neke zemlje Unije još nisu priznale Kosovo.

„Uključivanje Kosova u UN, u evropske institucije, sasvim je moguće i bez Srbije. Ukoliko tako bude, Srbiju to stavlja u loš položaj jer neće odlučivati o najvažnijim stvarima. Moći će ili da se postigne neki sporazum ili će Kosovo krenuti mimo volje Srbije, što će biti loše za Srbiju i za Kosovo, trajaće dugo i biće tenzija”, rekao je Švarm.

On navodi da EU i SAD sada prema Srbiji vode neku vrstu hladnoratovskog pristupa, vodeći računa o tome gde se Srbija nalazi u globalnom poretku Evrope, od čega će zavisiti i odnos prema njoj.

„Srbija može biti uz Zapad, ako tako bude, prema Srbiji će se voditi jedna politika. Može da glumi i neutralnost, ali onda Srbiji neće mnogo verovati ni na istoku ni na zapadu, a konačno može se i skroz otkloniti od Zapada, a onda će biti neka treća politika. I to je suština onoga što stiže iz Brisela i Vašingtona”, smatra Švarm.

On ocenjuje da je trenutak da se srpske vlasti odluče na koju će stranu, ka EU ili Rusiji, odavno prošao i da je sada, šta god da Srbija uradi, uvede sankcije ili ne, suviše kasno i neuverljivo.

Izgleda, kaže Švarm, kao da se Srbija trudi da je niko ne shvati ozbiljno i da joj ne veruju ni Zapad ni Istok.

„Vučić se na svim važnim tačkama okliznuo. Govorite o evropskom putu Srbije, evropskim vrednostima, a istovremeno raspirujete putinofiliju kakve nema ni u Rusiji… Odnos prema Zapadu je pasivno agresivna politika. Govorite da se neće voditi politika iz Brisela, Zagreba, a onda vidite koliko je Vučić sretan kad se sastane sa bilo kojim državnikom iz Evrope… Kad pogledamo odnos prema SAD, setimo se, Vučić je podržao Hilari Klinton i lobirao u njenu korist, pa je rekao – zato što je pametan. Onda je podržavao Trampa jer je rekao da je tako bolje za Srbiju. Imali smo sada i Prag gde je bilo 40 šefova država i vlada, ima snimaka kako stoji sam, sirak tužni bez nigđe nikoga, to je pozicija Srbije”, rekao je Švarm u emisiji “Pola sata Demostata”.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare