ZAŠTITNIK GRADJANA U PREŠEVU I BUJANOVCU

PREŠEVO-BUJANOVAC

Zaštitnik gradjana Saša Janković boravio je u dvodnevnoj poseti jugu Srbije, o čemu su mediji selektivno obavešteni a Regionalna in formativna agencija JUGpress uopšte nije dobila poziv za sastanak sa njim koji je bio organizovan u Bujanovcu. Poziv nije dobilo ni udruženje gradjana Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, koje je osnivač JUGpressa i godinama sprovodi projekte upravo u Bujanovcu i Preševu.

 

 

Izveštaj o boravku Jankovića, o kome nismo obavešteni, prenosimo u integralnoj verziji sa sajta Zaštitnika gradjana.

 

Drago mi je što mogu da konstatujem da na području Preševa i Bujanovca nakon događaja u Makedoniji nema pojačanih tenzija, pa čak ni porasta težih krivičnih dela, izjavio je zaštitnik građana Saša Janković nakon sastanka sa poslanicima Narodne skupštine iz Preševa i Bujanovca, Šaipom  Kamberijem, Nenadom Mitrovićem i Rizom Halimijem.

 

Zaštitnik građana sa saradnicima je u dvodnevnoj poseti Preševu i Bujanovcu, tokom koje je predviđen niz razgovora sa lokalnim zvaničnicima i građanima, kao i niz kontrolnih poseta organima javne vlasti. On je nakon sastanka sa poslanicima rekao da nije čuo primedbe na ponašanje žandarmerije i policije i naglasio da je veoma važno da državni organi na profesionalan način obavljaju svoje poslove.

 

Saša Janković je pozvao lokalne medije i nevladine organizacije da budu aktivniji u borbi za ostvarivanje ljudskih i građanskih prava i da ohrabruju građane da se obrate Zaštitniku građana u slučajevima kada smatraju da su organi javne vlasti prekršili neko njihovo pravo.

 

Na sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija  i medija je konstatovano da je poseban problem na području Bujanovca i Preševa prijava boravišta budući da građani koji duže odsustvuju, a odlazak nisu prijavili nadležnim organima, imaju problema sa prijavom boravka. Stoga je Saša Janković naglasio da je veoma bitno da građani poštuju propise. Predstavnici medija su ukazali na mogućnost da u medijima koji čekaju privatizaciju veći broj novinara ostane bez posla.

 

Poziv da se dostavi dokumentacija o nedoslednoj primeni manjinskog jezika

 

Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Jonuz Musliju i načelnik opštinske uprave Bujanovca Nasim Redžepi rekli su danas u razgovoru sa zamenikom zaštitnika građana Robertom Sepijem i njegovim saradnicima da u praktičnoj primeni prava na upotrebu jezika manjina u Bujanovcu ima dosta problema.

 

Nema dovoljno prevodilaca za albanski jezik, a manjinski jezik se ne primenjuje dosledno ni pri upisu u matične knjige rođenih.

 

Robert Sepi i njegovi saradnici ponudili su Muslijuu i Redžepiju da se obrate Zaštitniku građana i dostave kompletnu dokumentaciju o problemu sa kojim se suočavaju kako bi se unapredilo stanje u ovoj oblasti.

 

Postoje izgledi da se postigne dogovor o proceni broja pripadnika albanske nacionalne manjine

 

alt

 

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da postoje izgledi da se postigne dogovor o proceni broja pripadnika albanske nacionalne manjine na jugu Srbije, čiji pripadnici su bojkotovali prošli popis stanovništva. Janković je novinarima po završetku dvodnevne posete Preševu i Bujanovcu rekao da bi takav dogovor mogao da bude realizovan do kraja ovog meseca i da je veoma važno da se napravi procena broja pripadnika manjine.

 

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je tokom posete i niza sastanaka koje je imao sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, predstavnicima lokalnih vlasti, medija i nevladinih organizacija, niko nije kao poseban problem isticao međunacionalne odnose. U ove dve opštine, kao i u drugim delovima Srbije, preovlađuju ekonomski i socijalni problemi, dodao je on.

 

Zaštitnik građana je rekao da se nada da će uskoro biti pronađeno  odgovarajuće rešenje za dva spomenika za koja su zainteresovane srpska i albanska zajednica i da će za te spomenike biti određena lokacija, prihvatljiva za sve.

 

Janković je naglasio da je za Preševo veoma važno da porodilište u tom gradu što pre proradi u punom kapacitetu i izrazio nadu da će taj problem biti uskoro rešen.

 

Zamenik zaštitnika građana Robert Sepi je rekao da je konačno pronađeno rešenje za finansiranje Saveta albanske nacionalne manjine i da će se time otvoriti put za rešavanje čitavog niza problema, uključujući i imenovanja predstavnika u školskim odborima i savetima roditelja.

 

Veliki broj škola na području Bujanovca i Preševa i dalje ima uprave u v.d. stanju. “Škole nisu mesto za vođenje politike a uprave škola moraju da imaju pun kapacitet kako bi se u potpunosti posvetile svom poslu i dobrobiti dece, rekao je Saša Janković.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare