DANI JAGODE U DUŠANOVU

LESKOVAC

(www.novanasarec.org.rs)

Od 287 hektara obradivih  površina pod jagodom je u Dušanovu kod Leskovca  40 hektara, pod višnjom 30, pod šljivom 10, kaže predsednik mesne zajednice  Jablan Ilić.

„Organizovanost otkupa je loša, postoji nesigurnost u naplati, a ulaganja u proizvodnju su sve veća. Mi se nadamo boljim danima kada će se u Dušanovu proizvoditi, kada ćemo moći da ulažemo ne samo u ekonomiju, već i u kulturu, da negujemo naše običaje i kulturne vrednosti i zaustavimo iseljavanje iz našeg prelepog mesta“, dodao je on  na današnjoj manifestaciji „Dani jagode“.

dani jagode 3 dani jagode dani jagode 1 dani jagode 2

Direktor  Agencije za lokalni ekonomksi razvoj (ALER), koja je i orgnaizovala ovu manifestaciju,  Bojan Tojaga   snatra da bi bilo dobro za meštane Dušanova da manifestacija traje još mnogo godina i da postane tradicionalna.

Dani jagode u Dušanovu je prvi festival koji lokalna samouprava organizuje u cilju promocije jagode na području Leskovca, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. On je govorio o merama koje grad preduzima kako bi pomogao proizvođačima da ekonomski ojačaju i tržištu Srbije i okruženju ponude kvalitetniju robu.

Cvetanović je uručio nagrade za najbolje upakovani holandez jagode.

Odlukom komisije, ovu nagradu je dobio Nenad Stanković iz Belanovca.

Podeljeno je  još 10 nagrada, leđna prskalica i sredstva za održavanje jagoda, proizvođačima iz Dušanova, koji imaju registovano poljoprivredno gazdinstvo i minimalnu površinu od 10 ari pod ovom kulturom.

Nagrade su dobili: Marija Jović, Saša Anđelković, Srđan Stošić, Bosiljka Anđelković, Dragan Stojković, Stanko Stojanović, Ivica Dimitrijević, Negosava Cvetković, Ljubiša Stanković i Milutin Trajković.

Kompletan tekst u  štampanom izdanju Nove Naše reči.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare