Zaštitnik gradjana povodom Svetskog dana slobode medija

BEOGRAD

Zaštitnik građana čestita medijima i medijskim poslenicima Svetski dan slobode medija i ohrabruje ih da se organizovanije i oštrije usprotive svakom obliku pritiska. Istovremeno, Zaštitnik građana poziva organe vlasti i sve druge da medijima i novinarima omoguće slobodan rad, i posebno – da se uzdrže od bilo kakvih napada na njih. Konačno, Zaštitnik poziva same medije i novinare da se pridržavaju najviših standarda svog posla i uvek poštuju prava svih ljudi o kojima pišu.

Zaštitnik građana podseća da je osnovni činilac slobode medija – slobodan novinar, što između ostalog znači i fizički bezbedan, te ekonomski i socijalno, radno zaštićen. Primer novinara Srđana Škore već dve godine odslikava kako se kažnjava, umesto podstiče, kritički odnos prema stvarnosti.

“Srbija je u proteklom periodu donela i počela da primenjuje set medijskih zakona koji su ocenjeni u načelu pozitivno. Na republičkom nivou relativno uspešno sprovedeni su po prvi put i javni konkursi za finansiranje medijskih projekata, ali to nije bilo dovoljno da se unapredi medijska sloboda. Umesto toga, medijske slobode su nazadovale i imamo sve razloge da kao društvo budemo zabrinuti. U Srbiji, ali i šire, sloboda medija uzmiče pred netransparentnim političkim, ekonomskim i ličnim interesima i sve veći broj novinara postaje prosti izvršilac tuđih namera, bez stvarne mogućnosti da se tome usprotive, da poštuju novinarske standarde, a ne izgube posao. Sloboda medija i sloboda govora fundamentalni su deo korpusa ljudskih i građanskih prava bez čijeg postojanja nema ni istinske demokratije ni društvenog napretka i Zaštitnik građana veruje da ćemo kao država i društvo naći načina da sadašnji negativan trend preokrenemo”, navodi se u saopštenju Zaštitnika gradjana povodom Svetskog dana slobode medija .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare