Zaštitnik građana povodom Svetskog dana slobode medija

BEOGRAD

Godinama, decenijama urušavan materijalni položaj novinara, obeležen nepovoljnim ugovorima, neredovnim i malim platama, dodatno je oslabljen serijom čestih napada na medije. Govor mržnje, kojem gotovo svakodnevno svedočimo, doprinosi stvaranju takve društvene atmosfere koja lako eskalira u direktne fizičke napade na novinare, upozorio je povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Najdrastičniji primer napada dogodio se u decembru prošle godine, kao i niz pretnji, koje su u prethodnom periodu upućene na adrese više redakcija i medijskih udruženja, iznova aktuelizuju pitanje bezbednosti novinara. Uprkos takvom stanju u oblasti slobode medija, tačna i jedinstvena evidencija napada na novinare ne postoji, te se podaci različitih medijskih udruženja, kao i nadležnih državnih organa, razlikuju. Smatrajući da bi jedinstvena evidencija i preciznije definisanje pojmova, koji se odnose na napade i pritiske na novinare, u značajnoj meri doprineli poboljšavanju njihovog položaja, Zaštitnik građana je kroz seriju sastanaka sa predstavnicima medijskih udruženja, štampanih, elektronskih i digitalnih medija, inicirao da se po ugledu na platformu Saveta Evrope, u Srbiji uspostavi jedinstvena medijska platforma koja bi registrovala sve napade na novinare i obezbedila tačnu evidenciju, precizno praćenje napada na novinare, kao i reagovanje nadležnih državnih organa.

Slobodni mediji i slobodna medijska reč temelj su demokratije i osnova jakih institucija. Demokratsko društvo nezamislivo je bez slobodnih i odgovornih medija, a ostvarena ljudska i manjinska prava nemoguća bez ispunjavanja prava građana na informisanje. Obaveza države je da zaposlenima u medijima obezbedi uslove za nesmetano bavljenje novinarskom profesijom, a Zaštitnik građana poziva sve učesnike u javnom životu da se uzdrže od pritisaka i uticaja na rad medija, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare