Zaštitnik građana: Policija nije koristila prekomernu silu

BEOGRAD

Zaštitnik građana utvrdio je direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana u centru Beograda 8. jula 2020. godine da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima tog okupljanja, osim u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je Zaštitnik građana pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, saopšteno je danas.

“Zbog utvrđivanja potpune istine i obaveštavanja javnosti o činjenicama, Zaštitnik građana ističe da je za pojedinačne slučajeve upotrebe prekomerne sile pokrenut postupak kontrole i da nije bilo sistemske represije policijskih službenika.

Prema informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek nakon što su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem.

Predstavnici tih timova bili su očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će Zaštitnik građana ispitati, ali i svedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani i da su reagovali uzdržano na napade do krajnjih granica. U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povređena i članica tima Zaštitnika građana.

Takođe, jedan od timova Zaštitnika građana svedočio je situaciji da je kod nekolicine privedenih učesnika prilikom kontrole u džepovima pronađen suzavac.
Zaštitnik građana nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnjeg javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo naših timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakoj od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete.

Zaštitnik građana poziva nadležne organe na suzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja ali posebno apeluje na građane da se suzdrže od napada na službena lica i od uništavanja društvene imovine.

Timovi Zaštitnika građana nastaviće da prate dešavanja tokom sličnih događaja”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare