NVO: Bezbroj dokaza da iza nasilnika stoji Vučićev represivni aparat

NOVI SAD

Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuje policijski teror nad građanima Beograda i Novog Sada tokom protesta, i ukazuje da postoji bezbroj dokaza da je nasilne demonstrante, bar većinu njih, instruirao Vučićev represivni aparat.

Cilj specijalno obučenih policijskih službenika i režimskih batinaša, koji su se ubacili među građane, bio je da domaćoj i svetskoj javnosti prikažu da su protesti nasilnički i da iza njih stoje ultradesničarske organizacije.

Ni jedno ni drugo nije tačno – ogromna većina građana koji su se spontano okupili na ulicama gradova da iskažu protest niti je nasilna niti je ultradesno orijentisana.

Građani, naime, opravdano protestuju protiv krajnje neodgovornog i smrtonosnog ponašanja vlasti u kontekstu epidemije korona-virusa, ali i protiv dugogodišnjeg razaranja države i društva koje sprovodi Vučićev režim.

Iz brojnih snimaka na društvenim mrežama možemo videti da policija teror sprovodi selektivno, odnosno da se beskrupulozno obračunava sa običnim građanima, dok su režimski nasilnici potpuno zaštićeni i da policija mirno posmatra dok oni napadaju na institucije.

Pozivamo Novosađane, i ostale građane, da ne nasedaju na režimske prljave igre i da preuzmu proteste u svoje ruke, te da demonstriraju odlučnost da protesti budu mirni i nenasilni.

Zahtevamo takođe da se pod hitno iz pritvora pusti Novosađanin Miran Pogačar, koji je uhapšen zbog navodnog nasilnog ponašanja, i to na način koji podseća na hapšenja u Pinočeovom Čileu.

Pogačar je, nasuprot policijskim navodima, u govoru održanom na novosadskom Trgu slobode pozvao na nenasilne proteste, a uhapšen je van protesta, u mraku, na Trifkovićevom trgu.

Miran Pogačar se inače u video-snimku na svom FB profilu ogradio od huligana koji su na Gradsku kuću bacali kamenje i razbijali prozore na zgradi.

Ukazujemo da režim i njegovi saradnici nastavljaju da na najperfidniji način sluđuju građane Srbije i Vojvodine, ali i da veliki bunt građana, koji se uvećava zbog policijskog terora – označava početak kraja Vučićeve vladavine.

Saopstenje potpisuju:

VKK Vasa Stajić
Savez antifašista Vojvodine
Žene u crnom
Centar za interkulturnu komunikaciju
Zelena mreža Vojvodine
Vojvođanski građanski centar
Građanska akcija Pančevo

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Deki
Deki
3 godine pre

gde su leskovačke nvo? čekaju mišljenje od meska i vučića?