Zaštitnik građana u Vranju

VRANJE

Zaštitnik gradjana Saša Janković rekao je danas u Vranju da je  zadovoljan stepenom ostvarenja i zaštite osnovnih prava građana u Vranju i ponudio posredovanje sa drugim državnim instutucijama.

On je dodao da su se pritužbe građana u prethodnom periodu uglavnom odnosile na zaštitu u oblastima radnog prava, legalizaciju i zdravstvo, kao i da se, po njihovom broju, Vranje ne izdvaja od drugih gradova u Srbiji. To se čulo na sastanku, iza zatvorenih vrata, sa zamenikom gradonačelnika dr Igorom Andonovim i načelnikom Gradske uprave Dušanom Aritonovićem.

Andonov je govorio o aktivnostima lokalne samouprave u unapređenju zdravstvene zaštite, ističući neophodnost unapređenja opštinskih i gradskih zaštitnika građana.

Načelnik Gradske uprave Aritonović je rekao da je namera rukovodstva da se u potpunosti promeni način postupanja sa građanima i njihovim problemima, a krajnji cilj je dobra uprava i novi kvalitet u postupku zaštite ljudskih prava. On je posebno istakao problem „uzbunjivača“, odnosno primenu Zakona o zaštiti uzbunjivača, koja je, kako je rekao, posebno upitna.

zastitnik-gradjana-1

„Često u praksi dolazi upravo do zloupotrebe prava koja proizilaze iz ovog zakona“, dodao je Aritonović.

Zaštitnik građana je podržao proaktivni pristup Gradske uprave, napominjući da je Vranje redak primer i dobra praksa u rešavanju problema i zaštiti prava građana.

Sastanku je prisustvovala i Danijela Trajković, tužilac Višeg javnog tužilaštva, koja je govorila o radu tužilaštva u Vranju i ostalim jedinicama lokalne samouprave u Pčinjskom okrugu.

Nakon razgovora sa predstavnicima udruženja građana, Saša Janković će govoriti na tribini pod nazivom „Prava građana u Srbiji – na papiru i u stvarnosti“.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
zoran
zoran
7 godine pre

Veloko hvala na razumevanjnu i izdvojenog vremena za saslušanje naših problema i veliko razumevanje koje ste pokazali i na taj način nas ohrabrili na razmišljanje da ipak u ovoj zemlji ima neko ko i pored službene obaveze tako i krajnje ljudski i na narodni jezik dali ste na nama odgovore. Možda sam bio malo više emotivan ali znajte da je pravda planina a najveći sud je narod dok postupajući sudija je sudija u veću-pojedinac mada i on može biti veliki sudija ako sudi po zakonu a ne po “nalogu”.