Podeljeni sertifikati za 175 pedagoških asistenata

KRAGUJEVAC

 

Sto sedamdeset pet  Roma I Romkinja dobilo je danas sertifikat pedagoškog asistenta  na svečanosti organizovanoj na Univerzitetu u Kragujevcu.

Njima je sertifikate uručila direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović koja  je rekla da  mere obrazovne politike Vlade usmerene na veću uključenost romske dece u obrazovni sistem “ daju značajne rezultate”.

 

 

Paunović je istakla da pedagoški asistenti, zaposleni u osnovnim školama i predškolskim ustanovama, obavljaju značajan posao pružajući podršku deci iz socijalno ugroženih grupa i romskoj deci, kako bi im se obezbedio kontinuitet kvalitetnog obrazovanja.

 

Podela sertifikata je deo projekta  “Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma”,

 

 

Paunović je podsetila da je tokom 2008. godine započeo program uvođenja pedagoških asistenata u sistem obrazovanja  Srbije.

“Na kraju 2008. godine imali smo 74 pedagoška asistenta, a danas ih je 175 u obrazovnom sistemu Srbije”, dodala je ona.

 

U okviru ovog projekta organizovani su programi stručnog usavršavanja svih pedagoških asistenata kroz osam modula u okviru projekta ,,Ovde smo zajedno – evropska podrška za inkluziju Roma” koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, objasnila je ona.

 

Zahvaljujući radu prvih mobilnih timova za inkluziju Roma ,  i uz punu podršku pedagoških asistenata, u predškolske ustanove je za samo godinu dana upisano 1.300 dece, što je od posebnog značaja, imajući u vidu da se dosad pažnja nije posvećivala pripremama za obrazovanje, a što je za rezultat imalo veliku stopu napuštanja školovanja, dodala je Paunović.

“ Primenom mera afirmativne akcije od 2003. na fakultete i visoke škole upisano je 1.782 studenta i 3.438 srednjoškolaca i ustanovljen sistem praćenja redovnosti pohađanja i postignuća učenika. Kako bi bili motivisani da nastave školovanje, u prethodne dve školske godine obezbeđeno je dodatnih 1.025 stipendija za romske srednjoškolce”, rekla je ona.

 

Obrazovanje je preduslov za izlazak Roma iz siromaštva i zbog toga je veoma važno kontinuirano praćenje ali i podrška radu pedagoških asistenata, prikupljanje rezultata rada sa terena i razvijanje mreže pedagoških asistenata, poručila je Paunović.

 

Mirjana Maksimović, projektni menadžer  Delegacija EU u Srbiji,  istakla je  da evropska podrška za inkluziju Roma iznosi 11 miliona evra, a da će do kraja godine ta podrška iznositi oko 20 miliona evra.

 

Jan Lueneburg, šef odeljenja za demokratizaciju, Misija OEBS-a u Srbiji, je rekao  da je koncept pedagoških asistenata najbolji pokazatelj da romski učenici ostanu u školi.

On je dodao da mobilni timovi daju veliki doprinos u inkluziji Roma i da će se mreža mobilnih timova proširiti.

 

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović je zahvalio Vladi Srbije na posvećenosti u rešavanju pitanja inkluzije Roma I dodao da “ samo zajedničkim radom može doći do ovakvih rezultata”.

 

Evropska podrška za inkluziju Roma je projekat vredan 4,8 miliona evra, projekat koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, obezbeđuje podršku institucijama Republike Srbije u poboljšanju položaja Roma u sledećim oblastima: pristup osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova.

Najvažniji partneri projekta su Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Romski nacioanlni savet, Stalna konferencija gradova i opština, NVO Praxis, Fond za obrazovanje Roma, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare