Zaštitimo decu od nasilja

NIŠ

Zaštita dece od nasilja tema je tribine koja je danas održana u niškom Media reform centru. Povod organizovanja tribine o zaštiti dece od nasilja je obeležavanje postojanja i rada  Centra za podršku porodici “Putokaz” u Nišu.

U našem društvu deca su vrlo ćesto izložena nasilju, rečeno je danas na tribini. Ovo je rasprostranjena pojava. Podaci u Srbiji kažu da svako treće dete u Srbiji doživi neki tip nasilja.

“ Zlostavljanje dece javlja se u svim grupama,među svim nacijama, klasama, verama, verskim zajednicama, polnim orijentacijama, rodnim kategorijama i rasama. Deca su izložena fizićkom, seksualnom, emocijonalnom zlostavljanju, zanemarivanju, uključujući I druge vrste izrabljivanja ili emocionalnog zlostavljanja”, rekla je Tanja Marović Dondacije  SOS Dečja sela Srbije.

Cilj  današnje aktivnosti je da se senzibiliše javnost , pre svega stručnu javnost , da se umrežimo , u nastojanju da preventivno delujemo. Mnogo više zabrinjava način na koji tretiramo ovu pojavu. Činjenica je da se u velikom broju slučajeva nasilje zanemaruje , sve dok ne dođe do neke tačke kada reagujemo a to je najčešće nasilje. Da bi se obezbedila sigurnost dece potrebna je saradnja svih institucija. Ono što naša organizacija zastupa I ono što bi trebalo da bude opšti drušveni stav je nulta tolerancija na nasilje. To znači prijaviti svaki slučaj, odnosno ne tumačiti, več prijaviti svaku sumnju na nasilje, a onda je dalje na nadležnima da tumače šta se zapravo dešava ”, rekla je Ana Anačkov iz Centra za podršku porodici Putokaz.

Deca moraju da budu zaštićena od svake vrste nasilja, i u rešavanju tog velikog društvenog problema neophodno je da učestvuju sve nadležne institucije. Ne samo nasilje, već i sumnja na nasilje mora da bude prijavljena, kako bi insitutucije odmah reagovale, a deca bila sigurna – rečeno je danas .

Centar za podršku porodici Putokaz jedan je od projekata Fondacije SOS Dečija sela Srbija, koji ima za cilj pružanje podrške deci i porodicama u riziku.

Milan Milenović iz centra za socijalni rad kaže da nasilje u porodici nije simptomatično samo za jedan tip porodice . Nasilja ima I u siromašnim i u bogatim, I u visokoobrazovanim I u porodicima sa niskim stepenom obrazovanja.

Sumnju i izvesno zlostavljanje dece može se prijaviti policiji, socijalnoj službi a kao prijavilac može da se pojave svi koji imaju sumnju ili znaju za slučaj nasilja nad decom –  građani, rođaci, komšije, drugovi, učitelji.

 

 

.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare