Zapošljavaju radnike za legalizaciju objekata

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je da će tokom januara 130 gradova i opština u Srbiji zaposliti 889 novih radnika koji će biti angažovani na bržem sprovođenju Zakona o ozakonjenju objekata.

Agencija Beta prenosi navode iz ministarstva da je to je oko 85 odsto od ukupno 1.046 pravnika, arhitekata i građevinskih inženjera koji će biti zaposleni na poslovima ozakonjenja.

Prvi zadatak opština biće da, s povećanim brojem zaposlenih, u najkraćem roku okončaju popis nelegalno izgrađenih objekata.

Ministarstvo je preporučilo lokalnim samoupravama da prednost pri zapošljavaju imaju nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ministarstvo je za svaku opštinu odredilo kvotu koliko rešenja treba da donese na nedeljnom i mesečnom nivou i kontrolisaće njihove rezultate u pogledu broja popisanih objekata i donetih rešenja.

Kako je navedno, novi radnici angažuju se isključivo uz saglasnost vladine Komisije za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava.

Lokalne samouprave će bržim sprovođenjem ozakonjenja značajno povećati prihode, jer će samo od taksi za ozakonjenje zaraditi 8,4 milijardi dinara, što je šest i po puta više od troškova zarada dodatnih radnika, koje će plaćati iz svojih budžeta.

Po završetku procesa ozakonjenja, lokalne samouprave mogu da računaju i na nekoliko stotina miliona dinara veće prihode od poreza na imovinu.

Zakon o ozakonjenju objekata usvojen je 20. novembra 2015. godine, a do sada je doneto oko 40.000 rešenja i popisano 509.932 subjekata.

Zanimljivo je da zgrada u kojoj se nalazi administrativni aparat grada Leskovca , popularna “osmospratnica” nije nikada legalizovana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare