Zaposleni u Yuri u štrajku, od jutros čekaju ispred fabrike da im se neko obrati a stigli i novi radnici

LESKOVAC

Nekoliko stotina radnika Yure, jutros su došli na posao, ali su ostali ispred kapija preduzeća, stavljajući tako do znanja menadžmentu kompanije da ne žele da rade u vrlo osetljivoj epidemiološkoj situaciji.

” Tražimo dvonedeljno odsustvo, jer imamo informacije da još nekoliko naših kolega pozitivno na virus. Radi se o bezbednosti svih nas i naših porodica. Nismo protivnici rada, već poslovanja u ovakvoj situaciji, kada i Vlada i stručnjaci apeluju da ostanemo kod kuće, ne ostvarujemo socijalne kontakte i poštujemo pravila distance”, rekla nam je jutros radnica, koja ne želi da joj pominjemo ime.

Predrag Stojanović, jedan od članova Saveta radnika, obavestio je novinare da su medju okupljenim radnicima oni iz prve smene, ali da ima i drugih, koji su došli da se pridruže protestu.

”          Očekujemo da se pojave lideri, menadžeri i rukovodstvo firme, da pozovu nekoliko predstavnika radnika i da nam pruže mogućnost da iznesemo svoj zahtev: momentalni prekid rada u trajanju od 15 dana, uz praćenje aktuelne epidemiološke situacije. Ukoliko nam se uprava kompanije ne obrati, mi ćemo se dogovoriti izmedju sebe da idemo svojim kućama i samoinicijativno obustavimo rad tokom naredne dve nedelje.

U medjuvremenu su u fabriku počeli da pristižu Korejci i ostali predstavnici menadžmenta, praćeni najpre aplauzima, a potom i zvižducima  radnika. Ni posle dva i po sata čekanja, niko nije pokazao želju da se zaposlenima obrati, niti da sa njima razgovara. U medjuvremenu su i prevoznici, koji su zaposlene dovezli otišli, pa gro ljudi, čak i da je želelo, nije moglo da ode kući.

” Moramo ostati složni, uporni i strpljivi. Svesni ste da je u pitanju bezbednost svakog od nas i naših porodica. Ako sada ne pokažemo jedinstvo i ne istrajemo u svom zahtevu, nikada više nećemo imati snagu kolektiva, koja primorava poslodavca da donese važne odluke. Naše kolege u Rači bile su složne, ali je i njihov menadžment drugačiji, pa su dogovor o prekidu rada postigli za 15 minuta. Moraju da nas čuju, poručio je ponovo Stojanović, dodajući da ne mogu hiljadama radnika da daju otkaz.

Gotovo odmah nakon njegovog obraćanja, iz jednog, u drugi Yurin pogon se uputila kolona od oko četrdesetak ljudi, predvodjena jednim od menadžera. Od okupljenih radnika sazanajemo da su to novozaposleni, da nijedan od njih nema lekarsko uverenje i da su danas pozvani, verovatno da bi rukovodstvo kompanije štrajkačima poručilo da nisu nezamenljivi.

Do 9 sati, ili tri časa od početka štrajka, reakcije uprave kompanije nije bilo, a kako saznajemo, radnici će pred kapijama dočekati kolege iz druge smene. 

Radnici Jure traze od rukovodstva fabrike da im produži odsustvo za još dve nedelje jer se plaše opansosti od prenošenja korona virusa jer je kod jedne njihove kolegenice potvrdjeno njegovo prisustvo, za osmoro sumnjivih se očekuju rezultati a više do sedamdeset radnika je u izolaciji, poo nalogu lekara. U ovoj fabrici radi 2.800 ljudi a u Leskovcu , medju stanovništvom se širi strah da , ako nastavi da radi Jura može biti opasnost za ceo grad.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zabrinut
Zabrinut
4 godine pre

Gradonačelnice, doktore, Cvetanoviću, vidiš li šta ti rade narodu. Preduzmi nešto, spašavaj narod ako ti je stalo donjega. Ovu Juru izjuri iz grada.

Harry
Harry
4 godine pre
Odgovori  Zabrinut

U pogrešnoj crkvi se moliš…

Bora
Bora
4 godine pre

Drzava je dovela do toga time sto je omogucila da javni sektor koji je daleko manje bio ugrozen sedi vec mesec dana u svojim kucama a ljude koji rade po fabrikama u mnogo vecem broju, marketima… Ostali na milost i nemilost sramota od banana drzave

Misko
Misko
4 godine pre

Нек си иду дом да се не заразе. Видите да из дана у дан Лесковац напредује!