Zaposleni u Domu kulture “Studentski grad” protiv gašenja

 

BEOGRAD

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je bez prethodne rasprave u javnosti pokrenulo inicijativu za gašenje ustanove Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu (DKSG), saopštili su danas zaposleni u ovoj kulturnoj ustanovi.

 

“U dopisu ministra gospodina Mladena Šarčevića od 22. februara ove godine, koji je upućen Upravnom odboru DKSG, predlaže se da UO usvoji odluku o statusnoj promeni – pripajanju Doma kulture „Studentski grad“ ustanovi Studentski kulturni centar (SKC).

 

Ovim povodom želimo da vam predočimo činjenice o nastaloj situaciji.

 

Dom kulture „Studentski grad“ je ustanova kulture koja od 1974. godine ostvaruje prava studenata Univerziteta u Beogradu na kulturu, umetnost i informisanje, koja je budžetski pozicionirana u okviru studentskog standarda Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

 

DKSG se afirmisao kao ugledna institucija studentske i univerzitetske kulture u Beogradu i Srbiji. U saradnji sa studentima „Studenjaka“ i Univerziteta u okviru Doma se preko 40 godina u kontinuitetu odvijaju raznovrsni programi, poput: muzičkog, pozorišnog, likovnog, književnog, filmskog, naučnog, tj. tribinskog, Akademskog filmskog centra i programa biblioteke Doma kulture.

 

U proteklim decenijama održano je više desetina hiljada programa koji su imali nemerljiv učinak na kulturnu svest studenata.

 

Upravni odbor DKSG, prema važećem zakonu o učeničkom i studentskom standardu i članu 29. na koji se poziva dopis ministra Šarčevića nije nadležan za donošenje odluke o pripajanju-gašenju ustanove, već je to u nadležnosti osnivača DKSG odnosno Vlade RS.

 

Takođe, nije organizovana ni neophodna javna rasprava u studentskoj i široj kulturnoj javnosti, na kojoj bi se na demokratski način raspravljalo o društvenom smislu i ciljevima ove namere.

 

Zaposleni Doma kulture „Studentski grad“ su protiv odluke o pripajanju-gašenju DKSG sa ustanovom SKC Beograd. Predočen je zajednički stav zaposlenih Doma kulture „Studentski grad “ a ne v.d. direktora Bojane Kataline.

 

DKSG pokreće inicijativu vraćanja Univerzitetu u Beogradu u čijoj nadležnosti je ova ustanova bila do 1993. godine.

 

Ne ukidajmo ustanove kulture koje se grade decenijama, a u trenutku ruše i obesmišljavaju!, poručuju zaposleni u  Domu kulture „Studentski grad“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare