Zapažen uspeh vranjskih gimnazijalaca na „Bios olimpijadi“

VRANJE

„Bios olimpijada“ koja se godinama održava u Sankt Peterburgu u Rusiji za učenike Gimnazije „Bora Stanković“ iz Vranja je mesto gde mogu da prezentuju svoje radove iz pojedinih oblasti i tako pokažu šta znaju.

Godinama učestvuju na ovom prstižnom takmičenju i nikada se nisu vratili bez medalja.

 Tako je bilo i na „23. Bios olimpijadi“ gde su postigli veliki uspeh.

 Vranje, ali i Srbiju, jer su bili jedini tačmičari iz naše zemlje, predstavjali su Aleksa Zdravković, Emilija Petković, Dušan Ristić i Bogdan Stevanović. Oni su prezentovali svoje radove i osvojili prvo i treće mesto u oblasti biologije i dva treća mesta u oblasti hemije.

 ,,Olimpijada je trajala tri dana. Prvi dan bio je posvećen idejnom tvorcu ovog takmičenja Agni Vlavionos Arvantitis, koja je preminula ove godine. Njena ideja je bila da organizuje naučni skup, kojem neće prisustvovati samo naučnici, već i donosioci odluka, odnosno političari, što je u stvari i koncept biopolitike“, kaže Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije.

Ona je dodala da je drugi dan ovog prestižnog takmičenja na kome učestvuju predstavnici iz celog sveta bio u znaku prezentacije radova učesnika uglednim naučnicima i članovima komisije ovog naučnog skupa.

,,Istraživački duh i želja da uđu duboko u svet naučnog istraživanja, podstaklo je ove mlade ljude da studiozno rade i pristupe određenoj temi i na taj način daju svoj doprinos nauci”, ističe direktorka.

 

Trećeg dana organizovana je dodela diploma i ceremonija zatvaranja.

 

Učenici Gimnazije osim priznanja i nagrada iz Rusije doneli i prelepe utiske koje je na njih ostavio grad Petra Velikog.

(Ovaj tekst je deo projekta koji sufinasira grad Vranje)

 

 

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o