ŽANDARMERIJA UKLONILA SPOMENIK KOD LUČANA

 

BUJANOVAC
Pripadnici Žandarmerije  su rano jutros uklonili spomenik u obliku krsta iznad  sela Lučen kod Bujanovca, u kome  žive isključivo Albanci, koji su 2012. godine podigli pripadnici ove jedinice MUP-a Srbije, preneli su JUGpressu izvori iz tog sela.

 

Predsednik opštine Bujanovca Nagip Arifi izjavio je danas za JUGpress  da je uklanjanje spomenika, koji je Žandarmerija podigla iznad sela Lučane u toj opštini “to dobra potez”.

“U poslendje vreme to je jedini dobra potez koji je Vlada Srbije uradila ovde”, rekao je Arifi.

On je dodao da ne zna gde će  policija transportovati spomenik a na spekulacije da bi on moga biti postavljen  u nekom selu u kome žive iskljućivo Srbi u opštini Bujanovca rekao je da “tako nešto nije čuo”.

“Ako je premijer Srbije Aleksandar Vučić mislio da će uklanjanjem spomenika Žandarmerije smanjiti tenzije ovde, to jeste dobar potez ali ne I dovoljna da bi ljudima koji ži8ve ovde bilo bolje. Vlada Srbije treba još puno toga da učini “, dodao je Arifi .

Na spomeniku, koji je jutros uklonjen,  su imena pripadnika policije koji su poginuli u borbama sa pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca I Medvedje (OVPMB) u  oružanim sukobima koji su se na ovom području vodili od druge polovine 2000. do kraja maja 2001.  I ulaska Združenih snaga bezbednosti u Kopnenu zonu bezbednosti u opština Preševo, Bujanovca I Medvedja.

Podizanje ovog spomenika, koji nikada nije bio otkriven, tj. bio je uvijen u zaštitnu foliju ,  izazivalo  je oštre reakcije medju albanskim stanovništvom I političkim predstavnicima.

Podizanje sponeika je ocenjiivano kao provokacija a zanimljivo je da je on bio postavljen na lokaciji  na kojoj nije bilo nikakvih oružanih incidenata niti je neko od policajca ubijen u vreme oružanih sukoba kao što se to, recimo, desilo u selu Dobrosin na samom početku oružanih sukoba  21. novembra 2000. godine ili u Muhovcu u avgustu 2001. godine, nakon potpisnaog primirja I ulaska srpksih snaga u Kopnenu zonu bezbednosti.

Od  2012. godine, kada je spomenik podignut, čuvali su ga danonoćno pripadnici Žandarmerije.

 

Kao odgovor na ovaj spomenik u Preševu je, na platou ispred opštine , postavljen spomenik poginulim pripadnicima OVPMB  krajem novembra 2012. godine.

Postavljanje ovog spomenika je izazvalo veliko medijsko interesovanje ali ne kada je postavljan već više od mesec dana kasnije, u januaru 2013. godine kada  su ga pripadnici Žandarmerije, uz lično prisustvo tadašnjeg komandanta Bratislava Dikića, uklonili.

Nekako baš u to vreme počeli su I pregovori izmedju Beograda I Prištine u Briselu a uklanjanje spomenika je izazvalo čitav niz incidenata  protiv Srba na Kosovu , naročito u mestima gde su manjina .

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Aleksandar
Aleksandar
8 godine pre

Vucicu sticice te pesma iz filma Profesionalac! Kad tad!