Zamenik ambasadora Australije na otvaranju izložbe o narednici Oliv Kelso King

VRANJE

 

“Australijanka u srpskoj vojsci narednica Oliv Kelso King”, naziv je izložbe koja je priređena u Biblioteci „Bora Stanković“ povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

Postavka je posvećena najuglednijoj i najhrabrijoj Australijanki koja je služila u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.

U prisustvu zamenika ambasadora Australije u Srbiji Liang Zenga o  australijskoj heroini i humanistkinji Oliv Kelso King koja je dala veliki doprinos u Prvom svetskom ratu i kojoj je srpski narod večno zahvalan, govorio je zamenik gradonačelnika Nenad Antić.

“Australija je teritorijalno i kulturološki daleka zemlja, ali je ono što nas vezuje, zapravo, čovekoljublje i poštovanje prema istinskim vrednostima”, rekao je Antić.

Zamenik ambasadora  Australije Zeng je rekao da mu je čast što je prisutan na otvaranju izložbe posvećene Oliv Kelso King, u okviru njegove prve posete van Beograda.

„Posebno me raduje što sam u sličnom gradu koji me po broju stanovnika, kao i po Biblioteci, podseća na moj rodni grad u Australiji. Prisustvujemo izuzetnoj izložbi koja potvrđuje snažne veze i prijateljstvo između Srba i Australijanaca, koje traje vekovima. Narednica King je jedna od mnogih žena Australijanki koje su pružale medicinsku pomoć širom regiona. Ona je bila jedina žena, pripadnica aktivne Srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Pridružila se vojsci 1916. godine, kao vozač svog vozila, kupljenog od svojih para, nazvanog „Ela“, koje je bilo jedno od samo tri sanitetska vozila u ratnom štabu. Tokom rata, upoznala je srpskog kapetana Milana Jovičića, a prijateljstvo se ubrzo pretvorilo u romansu. Srećan kraj nije bio suđen i ubrzo posle rata, 1920. Oliv King se vraća u Australiju. Srbiju je posetila još jednom, 1922. godine, prilikom venčanja Kralja Aleksandra“, rekao je zamenik ambasadora.

On je dodao da je zahvalan gradu, što je priča o narednici King ponovo ugledala svetlost dana i što je može podeliti sa građanima Vranja.

Izložbu su organizovali ambasada Australije u Srbiji i Javna biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju.

 

Pre otvaranja izložbe visokog gosta je primio zamenik gradonačelniika Vranja sa saradnicima.

Bila je to prilika da gosta upozna sa bogatom istorijom grada i neraskidivom prijateljstvu između Srbije i Australije. On je istakao i značaj dobre saradnje koju lokalna samouprava ima sa Ambasadom Australije u našoj zemlji.

U Gimnaziji ,,Bora Stanković“  zamenik ambasadora održao je predavanje o narednici  King  koja je jedina služila u Srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare